Podchaser Logo
Home
Amenințări cu moartea de la extremiști pentru un profesor universitar și jurnalist sârb

Amenințări cu moartea de la extremiști pentru un profesor universitar și jurnalist sârb

Released Tuesday, 2nd April 2024
Good episode? Give it some love!
Amenințări cu moartea de la extremiști pentru un profesor universitar și jurnalist sârb

Amenințări cu moartea de la extremiști pentru un profesor universitar și jurnalist sârb

Amenințări cu moartea de la extremiști pentru un profesor universitar și jurnalist sârb

Amenințări cu moartea de la extremiști pentru un profesor universitar și jurnalist sârb

Tuesday, 2nd April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Un cunoscut jurnalist și profesor universitar din Novi Sad, Serbia, este ținta unei campanii de defăimare și a primit multiple amenințări cu moartea după un video deep fake. Facultatea de Filozofie unde predă Dinko Gruhonjić a fost recent blocată de studenți și tineri asociați extremei drepte care au făcut presiuni ca profesorul să fie demis. Revista presei EuropaPlus:

Facultatea de Filosofie din Novi Sad blocată din cauza  campaniei de ură îndreptată împotriva profesorului și jurnalistului Dinko Gruhonjić, citim în danas.rs.

Aproximativ o sută de tineri și studenți (...) au blocat recent Facultatea de Filosofie în ciuda apelurilor din partea publicului național și dintr-o parte a lumii universitare că viața acestui profesor universitar și director de program al Asociației Independente a Jurnaliștilor din Voivodina este amenințată.

Întâlnirea a avut loc în reședințele studențești din campus, de unde s-a plecat apoi la Facultatea de Filosofie. Mulțimea a strigat „Dinko, pleacă”, „Kosovo este Serbia”, iar când au ajuns la facultate, au cântat „Ieși, micuțule”.

Nu este prima dată când Dinko Gruhonjić este ținta extremei drepte sârbești. De data aceasta, profesorul se confruntă cu hărțuire, defăimări și amenințări cu moartea după 14 martie 2024, când pe rețelele de socializare a fost publicat un video editat în care Gruhonjić ar fi fost în mod fals de acord cu Dinko Šakić, un oficial croat care a comandat lagărul de la Jasenovac și a fost găsit vinovat de crime de război și crime împotriva umanității în al Doilea Război Mondial. 

Dinko Gruhonjić a primit cele mai multe amenințări prin intermediul rețelei de socializare Telegram, de la grupuri legate de propaganda rusă, iar campania de demitere a lui de la Facultatea de Filosofie din Novi Sad a fost organizată și prin aceste canale, a relatat Europa Liberă citată de Danas.rs. 

„Răbdarea pentru Dodik se epuizează în Europa și la Washington”

Iată un tilu din slobodnaevropa.org, Europa Liberă în limba bosniacă. Publicația face referire la Milorad Dodik, președintele Republicii Srpska și îl citează pe Wolfgang Petritsch, fost înalt reprezentant în Bosnia și Herțegovina, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă (RSE).

„Printre altele, Dodik a spus în cadrul ședinței Adunării Naționale a Republicii Srpska că reprezentanții poporului sârb se vor retrage din instituțiile statului dacă deciziile Înaltului Reprezentant în Bosnia și Herțegovina al UE, Christian Schmidt, nu vor fi declarate nule de drept în Parlament. (...) El a mai spus că parlamentarii de stat ar trebui să-i declare pe ambasadorii americani, britanici și germani în BiH, precum și pe Schmidt drept dușmani,” informează publicația bosniacă.

„Aceste declarații nu ar trebui luată atât de în serios. Este vorba despre cineva care nu are absolut nicio putere sau influență pe scena internațională, cineva căruia i se interzice intrarea în SUA și care este unul dintre cei mai răi politicieni, care în același timp vrea să distragă atenția de la dezastrul economic în care este Republica Srpska. Trebuie să înțelegeți că atunci când a venit la putere, în RS erau 1,1 milioane de locuitori. Acum au scăzut la 700.000. Dacă acest lucru va continua, domnul Dodik va domni asupra unui pământ gol,” a declarat fostul înalt reprezentant pentru Europa Liberă în limba bosniacă.

Muntenegrenii denunță programa de învățământ mult prea încărcată

„Doar opt la sută dintre studenți studiază cum trebuie,” titrează portalanalitika.me.

„Elevii au rezultate slabe la probele PISA, deoarece sistemul nostru de învățământ, la nivel de legi, planuri, programe – nu este în armonie cu cerințele competiției internaționale. Învățăm pe de rost, elevii sunt foarte ocupați cu materia, predarea este pasivă, elevii nu au motivație, lipsesc și profesorii profesioniști....” 

Publicația muntenegreană mai scrie despre o discuție pe această temă de la Academia de Științe și Artă din Muntenegru.

„Există o țară în lume care să aibă opt sau nouă ore pe zi în liceu? Nu există nicăieri. Sunt cincisprezece subiecte. Copiii nu-și pot aminti titlurile. Bieții copii nu stiu nimic. Urmăresc manualele... Pentru anul II de liceu, manualele de fizică și matematică au nouă sute de pagini. Le-aș interzice profesorilor universitari să scrie manuale. Sunt un om educat, dar nu pot urmări această materie,” a spus academicianul Miomir Đurović.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Daria MARKOVIĆ - Serbia;

Ilvana HALILOVIĆ - Bosnia-Herțegovina;        

Mia KRUŽIĆ - Muntenegru      

 

Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei                            

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features