Podchaser Logo
Home
Ucraina: Vârsta minimă pentru recrutarea militarilor scade de la 27 la 25 de ani

Ucraina: Vârsta minimă pentru recrutarea militarilor scade de la 27 la 25 de ani

Released Wednesday, 3rd April 2024
Good episode? Give it some love!
Ucraina: Vârsta minimă pentru recrutarea militarilor scade de la 27 la 25 de ani

Ucraina: Vârsta minimă pentru recrutarea militarilor scade de la 27 la 25 de ani

Ucraina: Vârsta minimă pentru recrutarea militarilor scade de la 27 la 25 de ani

Ucraina: Vârsta minimă pentru recrutarea militarilor scade de la 27 la 25 de ani

Wednesday, 3rd April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Președintele Zelenski a promulgat marți legea care prevede reducerea vârstei pentru recrutarea militarilor de la 27 la 25 de ani, transmite postul național de radioteleviziune.

Se așteaptă ca aplicarea legii va rezolva problema mobilizării, în condițiile în care se estimează că armata Ucrainei are nevoie de un număr suplimentar de cca 400 000 de militari, ca urmare a pierderilor de vieți omenești din luptele împotriva invadatorilor ruși, amintește sursa citată.

Dacă la începutul conflictului, în februarie 2022, foarte mulți ucraineni se înrolau voluntar în forțele armate, numărul acestora a scăzut drastic în ultima perioadă.

În plus, mulți ucraineni consideră că actualul sistem de recrutare este incorect, ineficient și adesea corupt. Există, de asemenea, apeluri pentru demobilizarea celor care se află pe front de mult timp.

Un proiect de lege privind mobilizarea fusese adoptat de Parlament în luna mai a anului trecut, dar în urma controverselor iscate, guvernul a retras legea în 11 ianuarie a.c. și a înaintat în Parlament o nouă versiune a actului normativ în februarie a.c.

 

R Moldova: Un nou ambasador al Ucrainei la Chișinău

Schimbările de personal ordonate de președintele Volodimir Zelenski s-au soldat în ultima vreme cu demisii răsunătoare la Kiev. Cel mai recent, a plecat din funcție secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksi Danilov, care a fost numit ambasador la Chișinău, transmite Radio Europa Liberă Moldova.

Zelenski a anunțat numirea lui Danilov în funcția de ambasador în Republica Moldova, la scurt timp după ce a semnat decretul de rechemare din funcție a actualului ambasador, Marko Șevcenko, al cărui mandat expirase în decembrie 2023.

În mesajul său, președintele ucrainean a reiterat importanța R. Moldova pentru Ucraina, ca explicație pentru numirea în acest post a fostului secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare.

„Moldova este o țară foarte importantă pentru noi, atât în ce privește provocările de securitate din regiune, cât și în ceea ce privește cooperarea noastră bilaterală”, a spus Zelenski.

În locul lui Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a fost numit fostul șef al Serviciului de informații externe, Oleksandr Litvinenko.

 

Georgia: Partidul de guvernământ dorește eliminarea cotelor de gen

Partidul de guvernământ din Georgia a inițiat procedurile pentru abolirea cotelor de gen privind reprezentarea partidelor în Parlament, potrivit cărora cel puțin unul din patru candidați de pe listele partidelor trebuie să fie de gen diferit, transmite publicația Georgia Today.

Un purtător de cuvânt al coaliției majoritare conduse de partidul ”Visul georgian” a declarat că modificarea va fi dezbătută și adoptată în Parlament în procedură de urgență, iar președintele Comisiei Electorale Centrale va avea în vedere la selectarea candidaților partidelor ”integritatea și profesionalismul” acestora și nu alte criterii ”de ordin personal”.

Președintele Parlamentului a spus că măsura va fi adoptată chiar în cursul acestei săptămâni.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului a dat publicității un comunicat în care respinge inițiativa, precizând că ”pentru dezvoltarea democratică a țării este necesar ca vocile femeilor să se facă clar auzite atât în forul legislativ, cât și în celelalte instituții ale statului”. 

”Modificările la Codul Electoral care sunt propuse sunt inadecvate și prin prisma faptului că în 2022 Parlamentul Georgiei a aprobat extinderea cotelor de gen până în 2032, recunoscând astfel importanța implicării femeilor în politică și a implementării măsurilor legale pentru încurajarea participării femeilor la viața politică a țării”, se mai arată în comunicat.

 

Au contribuit la redactarea Revistei Presei Europa Plus:

Lohvyn Daniil - Ucraina;

Laura Stoica - R. Moldova;                                            

Nika Tepnadze - Georgia                                              

 

Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei   

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features