Podchaser Logo
Home
Candidatul lui Donald Tusk a câștigat primăria Varșovia

Candidatul lui Donald Tusk a câștigat primăria Varșovia

Released Friday, 12th April 2024
Good episode? Give it some love!
Candidatul lui Donald Tusk a câștigat primăria Varșovia

Candidatul lui Donald Tusk a câștigat primăria Varșovia

Candidatul lui Donald Tusk a câștigat primăria Varșovia

Candidatul lui Donald Tusk a câștigat primăria Varșovia

Friday, 12th April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Candidatul partidului condus de Donald Tusk, Rafał Trzaskowski, a câștigat primăria Varșovia în primul tur al alegerilor locale din Polonia. Deși a înregistrat cel mai bun scor la nivel național, partidul rival, Lege și Justiție, nu are majoritate decât în 5 departamente. Între timp, mulți slovaci spun că vor să plece din țară după ce candidatul extremist, Peter Pellegrini, a câștigat prezidențialele în Slovacia. 

Rafał Trzaskowski, candidatul Coaliției Civice, partidul premierului Donald Tusk, a câștigat alegerile locale pentru primăria Varșoviei, încă din primul tur de scrutin care a avut loc pe 7 aprilie, citim în oko.press. Publicația adaugă că Trzaskowski este considerat cel mai important candidat pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în Polonia în 2025.

La nivel național, al doilea tur de scrutin are loc pe 21 aprilie.

În ceea ce privește procentajul rezultatului național, alegerile locale au fost câștigate de partidul național-conservator Lege și Justiție (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, cu 34,3% din voturi. Pe locul doi s-a clasat Coaliția Civică centristă cu 30,6% din voturi, urmat de  „Trzecia Droga” (partidul țărănesc aliat creștin-democraților) cu 14,2%, „Konfederacja” (partidul de extremă dreapta) cu 7,2% și „Lewica” (stânga unită) cu 6,3%.

Victoria procentuală nu va permite fostului partid guvernamental „PiS” să ajungă la putere în cele șapte regiuni în care a obținut-o. Acest lucru va fi posibil doar în cinci din șaisprezece regiuni. 

„Aceste alegeri au fost, de asemenea, un test pentru partidele politice înaintea alegerilor parlamentare europene din iunie,” mai comentează publicația poloneză.

Slovacia: „Dacă nu aș fi plecat în străinătate, e greu de spus ce fel de persoană aș fi”

„Vin dintr-un mic oraș slovac. Dacă nu aș fi plecat în străinătate, e greu de spus ce fel de persoană aș fi,” este titlul unui editorial din dennikn.sk.

„Deci câți preferă să plece în străinătate după aceste alegeri prezidențiale? Și câți vor rămâne să lupte pentru democrație, statul de drept și independența presei?” se mai întreabă editorialista. Articolul vine după ce candidatul guvernului de stânga naționalistă slovacă ,Peter Pellegrini, a ieșit învingător la alegerile prezidențiale în urmă cu câteva zile, întărind influența prim-ministrului pro-rus Robert Fico asupra Slovaciei.

„Exodul creierelor a devenit recent un subiect nu numai pentru a afla de ce bărbații și femeile slovacie nu vor să locuiască în țara lor natală, ci și pentru a întreba conștiința celor care au plecat sau sunt pe cale să plece dacă ar trebui să rămână și să lupte mai degrabă. decât să fugă. Dacă o datorează Slovaciei sau dacă o astfel de viață nu are mai mult sens.”

„Eu însămi locuiesc în străinătate și nu am scăpat de victoria lui Fico (…) Am fugit de persoana care eram în Slovacia. Nu vreau sa generalizez, este o marturisire personala, putin dureroasa,” mai scrie autoarea slovacă.

Greenpeace Ungaria a găsit un solvent toxic în canalizarea de lângă uzina Samsung

Greenpeace a găsit solvent embriotoxic în canalizarea care curge lângă fabrica Samsung, este titlul unui articol din publicația Greenpeace. Este vorba de fabrica din Göd, oraș din vestul țării unde  Greenpeace a găsit solvent folosit pentru producerea bateriilor. Acesta poate provoca iritații severe ale ochilor și, de asemenea, poate irita pielea și tractul respirator.

Prin urmare, Greenpeace solicită ca „autoritățile publice să elucideze cât mai curând posibil originea substanței poluante și, dacă fabrica de baterii este sursa, să asigure în final prevenirea poluării viitoare,  Guvernul să consolideze autoritățile publice, să le asigure independența astfel încât acestea să poată acționa cu adevărat împotriva poluării, să facă acțiunile împotriva poluatorilor mult mai eficiente, să creeze sancțiuni proporționale și dissuasive”

Oamenii de știință înțeleg mai bine presiunea oceanului după dezastrul sumbarinului Titan

„Știm mai puține despre ocean decât despre suprafața Lunii sau a lui Marte,” scrie publicația lrt.lt din Lituania, care publică un interviu cu un biolog marin.

„În acest moment, conform celor mai recente date, aproximativ 25% din fundul oceanului a fost cartografiat. (Pe Pământ, n.r.) semnalele satelitului nu pot pătrunde atât de ușor sub apă, acest lucru necesită cercetare la fața locului”.

Potrivit biologului marin, chiar și cu avansul tehnologiei, rămâne destul de dificil să pătrunzi în adâncul întunecat al oceanului și să colectezi datele necesare.

„Oamenii au aflat abia recent mai multe despre presiunea din ocean - după dezastrul submarinului Titanului care a mers să vadă Titanicul". 

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus :

Kurek Milosz, Polonia

Eszter Papp, Ungaria

Raimonda Mc Geever, Lituania

Hana Kovacicova, Slovacia

 

Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei  

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features