Podchaser Logo
Home
Fost consilier prezidențial ucrainean arestat pentru deturnare de fonduri

Fost consilier prezidențial ucrainean arestat pentru deturnare de fonduri

Released Wednesday, 10th April 2024
Good episode? Give it some love!
Fost consilier prezidențial ucrainean arestat pentru deturnare de fonduri

Fost consilier prezidențial ucrainean arestat pentru deturnare de fonduri

Fost consilier prezidențial ucrainean arestat pentru deturnare de fonduri

Fost consilier prezidențial ucrainean arestat pentru deturnare de fonduri

Wednesday, 10th April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Un fost consilier prezidențial ucrainean a fost arestat alături de alți șase suspecți sub acuzația de constituire a unui grup criminal organizat și deturnare de fonduri de la compania națională de căi ferate Ukrzaliznytsia. Prejudiciul ar fi de 22 milioane de euro - Între timp, în Republica Moldova, istoricii discută despre miturile create în jurul istoriei Găgăuziei care a făcut ca oamenii de aici să fie mai fideli Rusiei decât propriului popor. 

Suspilne Media scrie despre arestarea fostului consilier prezidențial Artem Shilo sub acuzația de deturnare de fonduri. Shilo a fost arestat pentru 60 de zile, alături de alți 6 suspecți, acuzați că au deturnat  94 de milioane de grivne, aproximativ 22 milioane de euro de la o compania națională de căi ferate. 

„Reprezentanții Biroului Național Anticorupție și ai Procuraturii Specializate din Ucraina consideră că Shilo a creat un grup de crimă organizată cel târziu în octombrie 2021, când lucra drept consilier în biroul președintelui Ucrainei.” Procurorii spun că este vorba de contracte încheiate în septembrie 2021 și mai 2022.

Artem Shilo spune că nu este implicat în aceste dosare, că a semnat un singur document despre care nu știa ce conține. 

Mituri prorusești în istoria Găgăuziei

„Politicile oficiale trebuie orientate spre demontarea miturilor prorusești despre găgăuzi,” este un titlu din voceabasarabiei.md care citează deschide.md.

Afirmațiile îi aparțin istoricului Ruslan Șevcenco care a participat la ConferințA „Aspecte socio-culturale ale găgăuzilor în istoria R. Moldova. Integrarea găgăuzilor în spațiul socio-cultural, economic, politic și juridic al R Moldova”.

Ruslan Șevcenco susține că mai multe evenimente din istoria găgăuzilor au fost tratate diferit de către diverși autori în funcție de viziunile sau antipatiile lor și au fost politizate. 

„Acest lucru a dus la crearea unor mituri false despre trecutul istoric al găgăuzilor, iar ca rezultat o bună parte a populației găgăuze a devenit jertfa propagandei, considerând că atitudinea față de ruși ar fi mai bună decât față de propriul popor.”

„Considerăm că principalul scop al politicii de stat în regiunea Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia trebuie să fie o dezmințire a acestor mituri: bine planificată, bine gândită și consecventă și aprofundarea tezei că locuitorii regiunii Găgăuze sunt în primul rând locuitori ai Moldovei și nu ai Rusiei sau ai altor state. Statul dispune de mai multe metode de realizare a acestui obiectiv,” a mai spus istoricul.

Clădire emblematică din Tbilisi, dintre cele mai „în pericol” monumente europene – în curs de restaurare 

radiotavisupleba.ge, Europa Liberă în limba georgiană scrie despre restaurarea Cetății Narikala, un element emblematic al istoriei și arhitecturii capitalei Tbilisi. Cetatea a fost plasată în 2020 printre primele 12  monumente istorice europene aflate în pericol de dispariție.

Narikala a fost cândva un complex de apărări fortificate cu ziduri masive, turnuri și bastioane, greu de accesat. Istoria sa datează din secolul al IV-lea. Până în secolul al XVII-lea a găzduit un palat regal, o biserică, clădiri agricole și de locuit.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus: 

Daniil Lohvyn, Ucraina

Nika Tepnadze, Georgia

Laura Stoica, R Moldova

 

Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei  

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features