Podchaser Logo
Home
Italia construiește în Albania două centre pentru migranții din Mediterana

Italia construiește în Albania două centre pentru migranții din Mediterana

Released Monday, 22nd April 2024
Good episode? Give it some love!
Italia construiește în Albania două centre pentru migranții din Mediterana

Italia construiește în Albania două centre pentru migranții din Mediterana

Italia construiește în Albania două centre pentru migranții din Mediterana

Italia construiește în Albania două centre pentru migranții din Mediterana

Monday, 22nd April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Italia construiește în Albania două centre de primire a refugiaților salvați de vasele italiene pe mare. Între timp, președintele Macedoniei de Nord spune că există încercări de influențare rusești a scrutinului din țara sa, prevăzut în scurt timp, dar că acestea nu sunt atât de puternice ca la alegerile trecute. 

Cele două centre de primire pentru migranții salvați de pe Marea Mediterană, care urmează a fi construite în Gjadër și Shengjin, nord vestul Albaniei, programate să se deschidă în mai, s-ar părea că nu vor putea fi finalizate până în noiembrie scrie publicția albaneză Panorama, care citează La Repubblica.

„Începutul lucrărilor este 23 martie, livrarea este programată după 233 de zile, adică 10 noiembrie. Așa citim în decizia Ministerului Apărării (de la Roma, n.r.) care a încredințat inginerilor militari construirea de centre pentru imigranți în Albania”, scrie presa italiană adăugând că aceste două centre vor costa un miliard de euro.

Italia este cea care va finanța construcția celor două centre destinate migranţilor salvaţi pe mare de bărcile italiene, dar nu şi celor care au ajuns la țărm.

„Imigrația ilegală în masă este un fenomen pe care niciun stat membru al UE nu îl poate gestiona singur”, a declarat premierul italian Giorgia Meloni la o conferință de presă comună la Roma cu omologul său albanez, Edi Rama.

Macedonia de Nord: Influența rusească persistă

„Există influență rusă în perioada pre-electorală, dar nu cu aceeași intensitate ca la alegerile prezidențiale anterioare și la referendum, spune actualul șef de stat și candidat la președinție al Coaliției pentru un viitor european, Stevo Pendarovski,”  într-un interviu pentru slobodnaevropa.mk, Europa Liberă în limba nord-macedoneană. Politicianul recunoaște că este posibil ca odată cu apropierea alegerilor, influența rusească să se intensifice în Macedonia de Nord.

Cât de realiste sunt promisiunile pentru intrarea Macedoniei de Nord în Uniunea Europeană până în 2030? Iată răspunsul politicianului de la Skopje: 

„Dacă m-ați fi întrebat înainte de blocada bulgară, la care nimeni în Europa nu se aștepta, nu doar noi aici, în Macedonia, v-aș fi spus că nu este foarte departe. Pentru că din 2005 avem practic pregătite echipe în Secretariatul pentru Integrare Europeană și în toate ministerele, am făcut până acum nu știu câte astfel de repetiții generale la diferite capitole (...)”

„Cu toate acestea, odată cu blocada bulgară (...) mă tem că mâine poate fi o nouă Bulgaria sau Bulgaria s-ar putea să ridice din nou veto pentru nu știu ce problemă. Sau să găsească vreo scuză, care nici măcar nu se bazează pe fapte, pentru a ne bloca.”

Bulgaria va plăti jumătate de miliard de leva pentru trecerea la Euro

Asociația Bancară din Bulgaria (ABB) precizează că tranziția la euro va costa aproape jumătate de miliard de leva (aproximativ 255 milioane de euro, n.r.) și că fiecare amânare a aderării la zona euro va aduce costuri suplimentare, relatează boulevardbulgaria.bg

Potrivit viceguvernatorului Băncii Naționale a Bulgariei, Petar Chobanov,  ținta pentru introducerea monedei euro în țară rămâne 1 ianuarie 2025, „în ciuda unor incertitudini legate de inflație.”

Ministrul adjunct al Finanțelor, Methodius Metodiev, spune că guvernul de tranziție va lucra în „ritmuri accelerate” la pregătirile practice și tehnice pentru intrarea în zona euro.

Cu toate acestea, în ciuda asigurărilor autorității de tranziție, anxietățile cresc din pricina frământărilor politice din țară. 

În urmă cu câteva zile, în urma unei analize, Unicredid Bulbank a avertizat că tranziția s-ar putea prelungi cu încă un an până în 2026.

Centrele pentru migranți construite de Italia în Albania vor fi gata în noiembrie

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

ERZEN SHUSHKU, Albania    

IVANOVSKA Borislava, Bulgaria    

IVANA PANOVSKA, Macedonia de Nord        

 

Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features