Podchaser Logo
Home
15 апреля

15 апреля

Released Monday, 10th July 2023
Good episode? Give it some love!
15 апреля

15 апреля

15 апреля

15 апреля

Monday, 10th July 2023
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Це програма “Литва і Україна”. Вся необхідна інформація про події, рішення країни і допомогу біженцям.


Рада Європейського Союзу схвалила виділення 1 млрд. євро з Європейського фонду миру в рамках нового плану закупівель боєприпасів для України. Цей захід дозволить ЄС відшкодувати країнам-членам Союзу, вартість боєприпасів, переданих Україні з власних запасів або наданих Києву за рахунок зміни пріоритетів існуючих замовлень, повідомили у Брюсселі. Загальна сума військової допомоги, наданої Україні через Європейський фонд миру, вже перевищила 4,5 млрд. євро.
Своєю чергою, Литва зобов'язується виділити 10 млн. євро через спеціальний фонд, створений Всесвітнім банком для фінансування процесу відновлення України та підвищення стійкості Молдови, повідомляє Міністерство фінансів. Міністр Гінтаре Скайсте зазначила, що створений інструмент найближчим часом дозволить мобілізувати додаткові кошти для проєктів відновлення України, а також виділити ресурси Молдові, яка стикається з негативними наслідками війни.
До цього часу Литва виділила понад 900 млн. євро гуманітарної, фінансової та військової допомоги.


***

Перша група литовських інструкторів відправилася в Україну для участі у військовій учбовій місії. Як повідомили у Збройних силах Литви, група інструкторів з піхотної бригади бере участь в місії військової допомоги, яку робить Європейський Союз для України.
До 15 травня литовські інструктори разом з колегами з Німеччини та Бельгії братимуть участь у багатонаціональній програмі навчання, якою керує Федеративна Республіка Німеччина. Місія включатиме базове використання зброї, стрільбу, медичну та інженерну підготовку.
Загалом в 2023 році Збройні сили Литви на різних тренінгах і курсах підготують до 2 000 українських солдатів.


***

16 квітня в Паневежисі покажуть спектакль "Війна ще не почалася" за п'єсою Михайла Дурненкова. Назва п'єси посилає глядачів до подій 2014 року, коли весь світ не до кінця усвідомлював, що відбувається на сході України.
У спектаклі декілька окремих новел, в кожній з яких вгадується теперішній час.

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features