Podchaser Logo
Home
Iščem stanovanje ... Sto let organizirane stanovanjske gradnje

MAO

Iščem stanovanje ... Sto let organizirane stanovanjske gradnje

An Arts and Visual Arts podcast
Good podcast? Give it some love!
Iščem stanovanje ... Sto let organizirane stanovanjske gradnje

MAO

Iščem stanovanje ... Sto let organizirane stanovanjske gradnje

About
Iščem stanovanje ... Sto let organizirane stanovanjske gradnje

MAO

Iščem stanovanje ... Sto let organizirane stanovanjske gradnje

An Arts and Visual Arts podcast
Good podcast? Give it some love!
Rate Podcast

Zgodovina organizirane stanovanjske gradnje pri nas je obenem tudi zgodovina različnih pristopov k reševanju stanovanjske krize. Ekonomske, družbene, vojne in politične razmere so v dvajsetem stoletju stanovanjske razmere zaostrovale, obenem pa so tudi razvijale številne velikopotezne rešitve stanovanjskega problema za dinamično, hitro spreminjajočo se družbo. Stanovanjska kriza je morda res kontinuirana in kronična, vendar to ne pomeni, da je bila vedno enako zaostrena. Na vprašanje, kaj je sodobno, zdravo, ekonomično, okolju prijazno, velikodušno in prilagodljivo stanovanje, moramo danes iskati nove odgovore. Pri njihovem iskanju se lahko naslonimo na številne realizirane vzore v prostoru okrog nas, pa tudi na kritično analizo spregledanih priložnosti. V preteklih sto letih so na območju današnje Republike Slovenije že obstajale številne raznolike oblike organizirane gradnje stanovanj. Nekatere strategije so ostale ob robu in so danes spregledane, druge so izginile, tretje pa so radikalno spremenile podobo naših mest in naselij ter oblikovale nove bivanjske standarde. Razstavo Iščem stanovanje … sto let organizirane stanovanjske gradnje je pripravil Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) s podporo – sponzorstvom Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, javnega sklada, ki v slovenskem prostoru deluje kot javni finančni in nepremičninski sklad in prav v letošnjem oktobru obeležuje 30-letnico svojega delovanja.Razstava, umeščena v javni prostor, predstavlja arhitekturno, urbanistično in družbeno raznolikost organizirane stanovanjske gradnje v zadnjem stoletju pri nas. Zasnovana je kot informativna pot po javnem prostoru Ljubljane od MAO na Fužinah na vzhodnem robu mesta do sosesk Zeleni gaj na Brdu in Novo Brdo ob zahodni obvoznici Ljubljane, kjer je v preteklem desetletju nastal verjetno najreprezentativnejši kompleks javne stanovanjske gradnje v Republiki Sloveniji.Skozi stanovanjske soseske Ljubljane iz različnih časovnih obdobij izpostavljamo vsem dostopne študijske primere in razstavne eksponate organizirane stanovanjske gradnje. Dokumentacijski center MAO in sedmerica razstavnih postaj na prostem bosta z razstavo preobrazila mesto v študijsko območje za področja zadružne gradnje, realiziranih bivanjskih idealov predvojnega in povojnega obdobja, velikih sosesk iz druge polovice dvajsetega stoletja, zgradb s socialnimi, kadrovskimi, samskimi, študentskimi in drugimi specializiranimi stanovanji ter javne gradnje lastniških in najemnih stanovanj po osamosvojitvi. Kustosi: Ajda Bračič, Andraž Keršič, dr. Miloš Kosec, dr. Bogo Zupančič. Oblikovanje: Primož Pislak in Ana Valenko. Razstava je nastala s podporo – sponzorstvom Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, javnega sklada.

Show More

Creators & Guests

We don't know anything about the creators of this podcast yet. You can so they can be credited for this and other podcasts.

Podcast Reviews

This podcast hasn't been reviewed yet. You can to show others what you thought.

Mentioned In These Lists

There are no lists that include "Iščem stanovanje ... Sto let organizirane stanovanjske gradnje". You can add this podcast to a new or existing list.

Host or manage this podcast?

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
Are we missing an episode or update?
Use this to check the RSS feed immediately.

Podcast Details

Created by
MAO
Podcast Status
Idle
Started
Nov 17th, 2021
Latest Episode
Feb 15th, 2022
Release Period
Weekly
Episodes
17
Avg. Episode Length
17 minutes
Explicit
No
Language
Slovenian

Podcast Tags

This podcast, its content, and its artwork are not owned by, affiliated with, or endorsed by Podchaser.
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features