Podchaser Logo
Home
Peka za sprostitev

Peka za sprostitev

Released Friday, 16th February 2018
Good episode? Give it some love!
Peka za sprostitev

Peka za sprostitev

Peka za sprostitev

Peka za sprostitev

Friday, 16th February 2018
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Pretekli delovni teden je bil najverjetneje za večine od vas v znamenju ‘pusta hrusta’ in dneva zaljubljencev. Pri meni pa je bil bolj namenjen mojemu fantu Gregorju, ki je praznoval svoj 24.rojstni dan. To je bil tisti glavni dan, ki je zaznamoval tekoči teden. Drugače obožujem pust, rada opazujem ‘maškurce’, vendar sem tukaj na Danskem samo tu in tam zagledala kakšnega našemljenega otroka. In tudi pravih krofov nisem uspela najti. Te tukaj niso niti približno podobni našim, slovenskim. Seveda sva praznovala tudi valentinovo, ampak saj veste, rojstni dan, je le rojstni dan.

image

Lahko si predstavljate, da ni prav zabavno praznovati nekje daleč stran od družine in prijateljev. To je praznik, ki ga zagotovo želi vsak preživeti v krogu najbližjih. Prav zato sem fantu poskusila pričarati vsaj kanček veselja, ki bi ga bil deležen doma v Sloveniji. Spekla sem čokoladno kolačke in  torto, ki bi jo lahko poimenovali kar kalorična bomba. Ah, kdaj pa kdaj si pač lahko privoščimo. Prav zato imamo tako imenovane posebne priložnosti, da brez slabe vesti poskusimo najrazličnejše dobrote.

No, sama sem z užitkom pojedla kos torte šele dan po Gregorjevem rojstnem dnevu, saj imam  grozno slabo navado, da nikoli ne izpustim večkratnega pokušanja mase. Vsekakor pa tudi ne pozabim pojesti preostalo maso, ki ostane na stenah posode, ko enkrat napolnim tortni modelček. Tako da sem bila po končanem procesu ustvarjanja precej sita vsega čokoladnega.

image

 

In če potegnem črto, se mi zdi, da mi je peka kar uspela. Skoraj uspela. No, glede na moje pretekle kuharske podvige, ki so se redkokdaj končali srečno in uspešno, bi lahko rekla, da je bil ta približno v redu. Krema je imela mogoče malo drugačen, nenavaden okus. Predvidevam, da zaradi  Muscavado sladkorja, s katerim sem mogoče pretiravala. Problem je, da še vedno nimava kuhinjske tehtnice, tako da sem sestavine odmerila po občutku. Ampak hej, biskvit pa je bil odličen! Jaz večkrat opozorim, da drugače rada kuham in pečem, ampak mi stvari pogosto ne ratajo kot bi morale. Pač nismo vsi za vse… mi pa kuhanje zaradi tega vsekakor predstavlja izziv in motiv za nadaljno učenje.

Poleg vsega pa je kuha zame tudi odlično sprostitev in pomiritev. Mogoče prav zato v tem tako uživam. Včasih sem si v kuhinji še kdaj pa kdaj prižgala glasbo ali poslušala kakšen motivacijski govor, medtem ko zadnje čase vse večkrat kuham v tišini. No, ali pa ob poslušanju Gregorjevega pritoževanja nad Fifo (igrica Play station) in  kako katastrofalno je to, da je kar štirikrat zadel v stativo! Si morate misliti?!

Želim vam povedati, da je kuha ali peka lahko super priložnost  za odklop vaših misli. V tem času jih lahko spustite na pašo in se osredotočite na sestavine, ki so pred vami. Edina skrb, ki jo morate imeti je ta, da pravilno sledite napisanemu postopku na receptu. Prav zato bodite brez slabe vesti, če včasih preveč svojega časa zapravite za kuhanje ‘fensi šmensi’ zdravih obrokov. To je lahko koristno za vaše telesno in psihično zdravje. Vaše vnaprejšnjo nedeljko pripravljanje tedenskih obrokov pa je lahko odličen izgovor, da se umaknete na samo in se popolnoma posvetite kuhi. Torej, kaj boste pripravili danes?

image

Predno pa zaključim, bi vas rada seznanila še z novostjo, ki bo sledila v seriji slušnih prispevkov na blogu Psihologija za navdih. Odločila sem se, da bom v prihodnjih mesecih objavila 10 slušnih posnetkov z ljudmi, ki me navdihujejo in motivirajo. Želim vam predstaviti osebe, ki imajo pred sabo jasen cilj in namen svojega dela. Rada bi širila življenjske zgodbe takšnih posameznikov in razkrila njihov motiv, navdih, trud in zagon. S tem bom mogoče vplivala na tiste, ki spretno prelagate svoje obveznosti na jutri. Želim si, da vsi mi prevzamemo odgovornost za naše življenjske poti, poprimemo za delo, ki nas veseli in si ustvarimo življenje, kot smo si ga vedno želeli.

Moj partner, ki je trenutno na poti do svojega življenjskega cilja, je bil prvi poskusni zajček zgoraj omenjenega motivacijskega pogovora. Več ur sem urejala zvočni posnetek, se učila, eksperimentirala, ampak  se na koncu odločila, da pogovora ne bom objavila. Obdržala ga bova zgolj za spomin… da se bova lahko čez nekaj let pošteno nasmejala najinim neumnostim… mojim neumnostim. Ampak, drugi pogovor bo prav zagotovo objavljen, tako da dobrodošli vsi predlogi oseb, ki vas motivirajo in navdihujejo. Mogoče jih uspem pregovoriti, da z mano spregovorijo besedo ali dve.

~Tukaj se lahko naročite na tedenske novičke ~
~ Predlogi za nadaljno branje: Osebni razvoj in Popolna ljubezen ~

 

Pozdravček,
Saša

The post Peka za sprostitev appeared first on Psihologija za navdih.

Show More

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features