Podchaser Logo
Home
Autocratul Putin, în fața unui nou mandat. Ce urmează?

Autocratul Putin, în fața unui nou mandat. Ce urmează?

Released Wednesday, 8th May 2024
Good episode? Give it some love!
Autocratul Putin, în fața unui nou mandat. Ce urmează?

Autocratul Putin, în fața unui nou mandat. Ce urmează?

Autocratul Putin, în fața unui nou mandat. Ce urmează?

Autocratul Putin, în fața unui nou mandat. Ce urmează?

Wednesday, 8th May 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Ce urmează după inaugurarea celui de-al cincilea mandat al lui Vladimir Putin? Presa internațională publică primele reacții după ceremonia de la Kremlin. Războiul din Ucraina, relațiile cu Occidentul și China dar și posibilele schimbări din verticala puterii sunt principalele preocupări ale comentatorilor.

BBC transmite că ”după douăzeci și patru de ani, liderul Kremlinului poartă un război împotriva Ucrainei, în care Rusia a suferit pierderi grele. Acasă, în loc să dezvolte democrația, președintele Putin a redus-o. (...)

Este remarcabil să ne gândim că de când Vladimir Putin a venit la putere, America a trecut prin cinci președinți diferiți, iar Marea Britanie a avut șapte prim-miniștri.

După aproape un sfert de secol în conducerea Rusiei, Putin și-a pus cu siguranță amprenta. În trecut, oamenii vorbeau rar despre brejnevism, gorbaciovism sau elținism...”.

Der Spiegel amintește că, înaintea inaugurării noului mandat, Putin a amenințat din nou Occidentul: „Printre altele, președintele rus a ordonat mai multor unități militare să exerseze folosirea armelor nucleare tactice”.

La Stampa a văzut, la ceremonia de la Kremlin, toate ”chipurile regimului, de la Timcenko la violoncelistul Roldughin și puternicul Kirienko, de la regele gazelor Miller la nepoatele secrete ale tiranului. Patriarhul Kirill l-a comparat pe Putin cu cneazul Nevski”.

Potrivit Le Monde, Vladimir Putin consideră „posibilă” o discuție cu Occidentul pe probleme de securitate și stabilitate strategică.

”Rezultatul ofensivei lansate de armata sa la 24 februarie 2022 în Ucraina pare încă incert, iar multe provocări au apărut, între consecințele sancțiunilor occidentale, inflația ridicată și plecarea în străinătate a sute de mii de ruși opuși conflictului”.

CNBC vede drept ”o prioritate imediată pentru noul cabinet modificările fiscale corespunzătoare solicitărilor lui Putin pentru „o distribuție mai echitabilă a sarcinii fiscale către cei cu venituri personale și corporative mai mari”. Se așteaptă ca ”Putin să se îndrepte către China în prima sa călătorie în străinătate luna aceasta”.

„Putin este nesățios. După Kiev, va ținti Occidentul”

În timp ce Politico vede la orizont o remaniere a Kremlinului, însă nu se știe cât de departe este dispus să meargă liderul Rusiei în a-și schimba vechea gardă.

”El s-a bazat pe tehnocrați loiali precum prim-ministrul Mihail Mișustin și șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, pentru a menține economia țării pe linia de plutire.

Dar acest mod de a face lucrurile pare din ce în ce mai puțin sustenabil, unii dintre cei mai de încredere ai lui Putin apropiindu-se de, sau chiar depășind șaptezeci de ani.

Printre acestea se numără Lavrov, în vârstă de 74 de ani, și Șoigu, în vârstă de 68 de ani, precum și cei mai mari șoim de securitate ale țării, Alexander Bortnikov, în vârstă de 72 de ani, Serghei Narîșkin, în vârstă de 69 de ani, și Alexander Bastrîkin, de 70 de ani.

Este timpul ca generația lui Putin să părăsească scena, dar înlocuitorii lor nu sunt gata”, spune un expert consultat de Politico.

”Sistemul se confruntă cu o problemă serioasă și vom vedea în ce măsură este capabil să o rezolve sau dacă pur și simplu o va bloca”.

„Putin este nesățios. După Kiev, va ținti Occidentul”, este avertismentul din titlul propus de Le Point.

Revista publică un interviu cu avocata ucraineană Oleksandra Matviiciuk, laureată a Premiului Nobel pentru Pace 2022, care documentează crimele de război rusești. Și îndeamnă Europa să lupte pentru valorile sale.

”Știu că Putin a corupt oameni în Europa care îi transmit ideile. Dar am încredere în europeni. Ei trebuie să înțeleagă că acesta nu este un război în Ucraina. Este un război împotriva Europei”, spune avocata ucraineană pentru Le Point.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features