Podchaser Logo
Home
Belousov în locul lui Șoigu: spre un război pe termen lung?

Belousov în locul lui Șoigu: spre un război pe termen lung?

Released Tuesday, 14th May 2024
Good episode? Give it some love!
Belousov în locul lui Șoigu: spre un război pe termen lung?

Belousov în locul lui Șoigu: spre un război pe termen lung?

Belousov în locul lui Șoigu: spre un război pe termen lung?

Belousov în locul lui Șoigu: spre un război pe termen lung?

Tuesday, 14th May 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Presa internațională analizează schimbările din guvernul Rusiei, îndeosebi numirea economistului Andrei Belousov la cârma Ministerului Apărării, în locul lui Serghei Șoigu. Pentru mulți analiști, este un semn că Moscova se pregătește pentru o economie de război pe termen lung.

Putin îl înlocuiește pe ministrul Apărării într-o rară schimbare de cabinet, titrează the New York Times:

”Domnul Putin l-a transferat pe Serghei Şoigu să conducă consiliul de securitate şi a nominalizat un economist pentru conducerea ministerului apărării”.

Le Figaro îl descrie astfel pe noul ministru al Apărării, Andrei Belousov: ”Economist, doctor în științe economice, matematician: noul ministru rus care l-a înlocuit pe Serghei Șoigu nu are pregătire militară, dar se înscrie în dorința de inovație dorită de Vladimir Putin”.

După cum comentează El Mundo, ”pentru mulți analiști, numirea lui Belousov, un funcționar cunoscut mai mult pentru managementul său economic decât pentru cunoștințele sale militare, este o mare surpriză, deși Șoigu nu a venit nici el din lumea militară.

Dar, după cum a amintit și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, schimbarea are sens deoarece Rusia se apropie de o situație similară cu cea a Uniunii Sovietice la mijlocul anilor 1980, când cheltuielile militare și de securitate reprezentau 7,4% din PIB. Pe măsură ce Rusia se apropie de economia de război, tocmai războiul a devenit marea forță motrice a economiei țării într-un context de sancțiuni și pierderi de clienți pentru resursele energetice”.

The Washington Post subliniază dorința de a „reduce corupția endemică” în cadrul ministerului și de a „combate schemele, tolerate de mult în Rusia, astfel încât resursele militare cruciale să ajungă pe front”.

Economie de război

”Cea mai recentă mișcare politică a lui Putin arată că economia de război a Rusiei este aici pentru a rămâne”, estimează Business Insider.

”Numirea lui Belousov în funcția de ministru al apărării este puțin probabil să aibă un impact asupra operațiunilor militare de pe teren”.

Dar ”a avea un economist, cineva care a vorbit despre necesitatea de a subordona practic o mare parte a economiei nevoilor sectorului de apărare, are un anumit sens”, spune istoricul și scriitorul Mark Galeotti, specializat în chestiuni ruse, citat de Business Insider.

Frankfurter Allgemeine Zeitung consideră că și șeful Statului Major General Valeri Gherasimov și-ar putea pierde în curând postul, chiar dacă Kremlinul a exclus inițial acest lucru:

”De la început, Șoigu și Gherasimov au avut responsabilitatea operațională pentru războiul megaloman al lui Putin, care s-a dovedit a fi extrem de costisitor pentru Rusia din toate punctele de vedere.

Faptul că Putin instalează acum o nouă conducere în minister, de a cărui performanță depinde în cele din urmă propria sa supraviețuire (politică), sugerează că ar putea lua mult mai în serios decât o fac mulți politicieni din Europa sau America noile livrări de arme ale Occidentului. Acesta este încă un motiv pentru a nu ceda sprijinul nostru pentru Ucraina. Nu se poate spune că timpul se joacă pentru Putin, așa cum cred mulți”.

Newsweek preia o postare pe rețeaua X a economistului și analistului politic Konstantin Sonin, un critic al Kremlinului.

Potrivit acestuia, ”noile schimbări — Belousov în loc de Şoigu la Apărare, Şoigu în loc de Patrușev în Consiliul de Securitate  ilustrează perfect teoria „autocraţiei degenerate”. Lucrurile nu merg conform planului lui Putin, dar el va roti la nesfârșit același grup mic de loiali. Putin s-a temut întotdeauna să aducă oameni noi în poziții de autoritate - chiar și în cele mai bune vremuri, aceștia trebuia să fi fost niște persoane fără perspective proprii."

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features