Podchaser Logo
Home
Cum ar putea Ucraina să reziste noii ofensive rusești

Cum ar putea Ucraina să reziste noii ofensive rusești

Released Wednesday, 15th May 2024
Good episode? Give it some love!
Cum ar putea Ucraina să reziste noii ofensive rusești

Cum ar putea Ucraina să reziste noii ofensive rusești

Cum ar putea Ucraina să reziste noii ofensive rusești

Cum ar putea Ucraina să reziste noii ofensive rusești

Wednesday, 15th May 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a aflat marți într-o vizită-surpriză la Kiev, în timp ce Rusia își intensifică atacurile în vecinătatea orașului ucrainean Harkiv. Presa internațională analizează șansele Ucrainei de a rezista în fața a ceea ce pare a fi începutul unei noi ofensive rusești la scară largă.

”A doua invazie rusă este mai rea decât prima, spun cei evacuați din regiunea Harkiv”, potrivit The Washington Post.

”Este, la Harkiv, preludiul unui asalt major rusesc sau o simplă diversiune?” Iată întrebarea pusă de Süddeutsche Zeitung.

”Numeroase victime, străzi distruse: din 10 mai, trupele ruse se apropie de Harkiv. Dar nu este clar dacă chiar încearcă să ia acest oraș de un milion de locuitori. Sau dacă ofensiva urmărește un alt obiectiv. (...)

Și Moscova continuă să-și adune oamenii pentru a umple frontul. Potrivit surselor ruse citate de presa din exil, ar trebui mobilizați cel puțin 300.000 de soldați suplimentari. Kievul ar trebui să solicite și el 250.000 de recruți suplimentari, asigură fostul comandant-șef al armatelor ucrainene, Valeri Zalujnîi – dar, deocamdată, se pune problema doar a zece noi brigăzi, adică în jur de 50.000 de oameni”.

Potrivit Le Monde, Rusia spune că „a avansat adânc în apărarea ucraineană” la Harkiv, informațiile ucrainene spun că situația se stabilizează.

”Deși această ofensivă nu este o surpriză, semnele de nepregătire provoacă deja controverse în cadrul forțelor ucrainene”.

Și Financial Times scrie că ”oficialii și analiștii ucraineni au anticipat de mult un atac dinspre regiunea Belgorod a Rusiei peste graniță către Harkov, după ce au observat o concentrare mare de trupe rusești în zonă. Se crede că această creștere a operațiunilor este menită să exploateze avantajul Moscovei în armament și forță umană înainte de sosirea ajutorului militar al SUA și a eforturilor extinse de mobilizare ale Ucrainei, așteptate în această vară”.

Doar una dintre probleme...

BBC transmite că, ”în timp ce viteza de livrare a muniției și armelor americane a fost pe ordinea de zi a întâlnirii dintre Antony Blinken și guvernul ucrainean, aceasta este doar una dintre problemele crescânde ale Kievului.

Situația de pe linia frontului s-a transformat dramatic de la un impas relativ la o ofensivă rusă majoră, în doar o săptămână.

Ucraina a mutat puținele trupe de rezervă de care dispune pentru a încerca să rețină o nouă ofensivă rusă în nord-est. Până acum, se luptă.

Cincizeci de mile pătrate de teritoriu, cândva eliberat, au fost pierdute până acum, peste 30.000 de luptători ruși s-au alăturat atacului”.

”Blinken vizitează Kiev în timp ce Rusia intensifică ofensiva militară”, titrează USA Today.

Ziarul comentează că ”Ucraina se confruntă cu o perspectivă sumbră. Dar dacă aliații săi alimentează stocurile de muniții ucrainene, ajută la stabilirea unor baze solide de antrenament și fac investiții industriale pentru a susține efortul militar, atunci ofensiva de vară a Rusiei poate fi absorbită, iar Ucraina va avea spațiu de respiro. Un spațiu de care are nevoie pentru a recâștiga inițiativa”, spune un analist militar citat de USA Today.

Și, după cum informează CBS News, ”între timp, președintele rus Vladimir Putin plănuiește să facă o vizită de stat de două zile în China săptămâna aceasta, a anunțat Ministerul chinez de Externe. Beijingul a susținut Moscova din punct de vedere politic în război și a trimis mașini-unelte, electronice și alte articole considerate ca susținând efortul de război al Rusiei, dar fără a exporta efectiv armament”.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features