Podchaser Logo
Home
Un punct de cotitură pentru democrația din Slovacia

Un punct de cotitură pentru democrația din Slovacia

Released Thursday, 16th May 2024
Good episode? Give it some love!
Un punct de cotitură pentru democrația din Slovacia

Un punct de cotitură pentru democrația din Slovacia

Un punct de cotitură pentru democrația din Slovacia

Un punct de cotitură pentru democrația din Slovacia

Thursday, 16th May 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Presa internațională a comentat pe larg atacul de miercuri împotriva premierului slovac Robert Fico. Episodul va avea consecințe politice importante pentru Slovacia și Europa, cred comentatorii.

Le Figaro vede ”un punct de cotitură pentru democrația din Slovacia. Mai mulți membri ai coaliției guvernamentale au acuzat opoziția și mass-media că au stârnit ură împotriva lui Robert Fico.

În urmă cu șase ani, Slovacia a fost traumatizată de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak și a partenerei sale Martina Kusnirova. Vina a fost pusă pe seama crimei organizate care s-a țesut în aparatul de stat, și evenimentul a dus la căderea lui Robert Fico. Nu există nicio îndoială că tentativa de asasinat împotriva premierului va zgudui țara pentru mult timp”.

Un bărbat cu permis de armă a fost reținut ca suspect, a informat presa locală, citată de Financial Times.

Unii politicieni din coaliția primului ministru s-au grăbit să susțină că opoziția a provocat atacul. Vicepremierul Tomáš Taraba a spus că „întreaga opoziție plină de ură are degete însângerate”.

Cine este Robert Fico, premierul slovac pro-rus care a fost victima unui atac? - întreabă La Repubblica.

”Liderul progresist al Bratislavei s-a transformat într-un populist xenofob, anti-vaxer și prieten al lui Putin, care a luat în vizor magistrații, mass-media și ONG-urile”.

Potrivit Newsweek, prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, care a fost împușcat în urma unei reuniuni a cabinetului, este considerat o figură care provoacă diviziune și care a ridicat îngrijorări în capitalele europene, când a fost reales liderul acestui stat membru NATO, anul trecut.

Iar National Public Radio din Statele Unite amintește că ”atacul vine în timp ce campania politică se încinge, cu trei săptămâni înaintea alegerilor la nivel european. Crește îngrijorarea că populiștii și naționaliștii asemenea lui Fico ar putea obține câștiguri”.

BBC analizează astfel situația:

Împușcătura s-a produs în ziua în care parlamentul a început să discute cu seriozitate propunerea guvernului de a desființa postul public din Slovacia și de a pune în loc o instituție despre care oponenții cred că va fi mult mai curtenitoare cu coaliția populist-naționalistă.

Propunerea a dus la demonstrații în masă - unele organizate de opoziția liberală pro-occidentală - care se teme pentru libertatea presei în Slovacia.

Reformele lui Fico în materie de justiție penală au cuprins și desființarea Parchetului Special – înființat pentru a investiga corupția gravă și crima organizată. Unele dosare implică membri ai partidului lui Fico. Și aceasta a scos, de asemenea, oameni în stradă în număr mare.

Dar, în timp ce acele proteste au fost zgomotoase, ele au fost complet pașnice. Este posibil ca temperatura politică să fi crescut în Slovacia de când s-a format noua coaliție, dar această împușcătură propulsează țara într-un teritoriu complet neexplorat”.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features