Podchaser Logo
Home
Țările de Jos: prima coaliție cu extrema dreaptă ca partid dominant

Țările de Jos: prima coaliție cu extrema dreaptă ca partid dominant

Released Friday, 17th May 2024
Good episode? Give it some love!
Țările de Jos: prima coaliție cu extrema dreaptă ca partid dominant

Țările de Jos: prima coaliție cu extrema dreaptă ca partid dominant

Țările de Jos: prima coaliție cu extrema dreaptă ca partid dominant

Țările de Jos: prima coaliție cu extrema dreaptă ca partid dominant

Friday, 17th May 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Cum va arăta noul guvern din Țările de jos? Și, mai ales, cum vor arăta politicile sale? Presa din Europa analizează situația politică de la Haga după ce liderul extremei drepte, Geert Wilders, a anunțat miercuri că patru partide au ajuns la un acord pentru formarea unui nou guvern, după alegerile legislative din noiembrie anul trecut. El nu va fi, însă, prim-ministru.

După cum notează Associated Press, ”acordul prevede că următorul guvern va continua cu planurile existente de combatere a schimbărilor climatice, inclusiv să finanțeze un fond pentru schimbările climatice, înființat anul trecut. Dar Mișcarea Cetățenilor Fermieri face parte din coaliție, iar acordul include un limbaj liniștitor și concesii către fermierii care au blocat orașele cu tractoare”.

Potrivit BBC, ”au apărut puține detalii despre planurile celor patru partide pentru guvernare, deși se așteaptă ca acestea să adopte politici dure privind azilul și imigrația. Potrivit corespondenților politici, există măsuri deosebit de puternice privind lucrătorii migranți, deși guvernul va continua să respecte acordurile internaționale.

De asemenea, sunt așteptate investiții semnificative în securitate socială și locuințe, precum și în apărare și agricultură”.

Politico amintește că ”victoria lui Wilders a fost văzută pe scară largă ca un semn prevestitor al unui val de extremă dreapta la alegerile pentru Parlamentul European de luna viitoare. Includerea sa ca forță majoră în noul guvern este de așteptat să reprezinte o provocare pentru oficialii de la Bruxelles, având în vedere pozițiile sale eurosceptice, anti-migrație”.

”Este un punct de cotitură”...

... consideră ziarul german Frankfurter Rundschau:

„Partidul Libertății este prima formațiune care devine partenerul major în guvernul unui stat membru al UE. Partidul aparține grupului de extremă dreaptă Identitate și Democrație (ID) din Parlamentul European. La bord se mai află AfD din Germania, FPÖ din Austria, Reuniunea Națională a lui Marine Le Pen, precum și Finlandezii, un partener junior în guvernul de la Helsinki. Acest lucru subliniază importanța alegerilor europene din iunie. Țările de Jos își pierd statutul de mediator la nivelul UE. O adevărată pierdere. Pentru Germania și pentru Europa.” (Sursa: Eurotopics)

La Repubblica, ziar italian, comentează că ”suveranistul, care este mereu agresiv pe rețelele de socializare, va determina politica celei de-a cincea mari economii a UE, o țară care a fost adesea în centrul dezbaterilor în ultimii ani datorită sprijinului său pentru Kiev. De asemenea, există două probleme cheie pentru Italia, și anume fondurile UE și redistribuirea migranților, asupra cărora Wilders cu siguranță nu o va sprijini pe Meloni”. (Sursa: Eurotopics)

Dincolo de toate, rămâne o întrebare, atenționează ziarul francez Libération: cine va fi prim-ministru?

”Subiectul a fost pus în discuție dar nu a fost încă decis. Printre numele care circulă cel mai mult se numără și cel al lui Ronald Plasterk, fost ministru al Educației și Internelor, care a jucat un rol cheie în supravegherea primelor negocieri”.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features