Podchaser Logo
Home
Cât de gravă este ruptura dintre Statele Unite și Israel?

Cât de gravă este ruptura dintre Statele Unite și Israel?

Released Friday, 10th May 2024
Good episode? Give it some love!
Cât de gravă este ruptura dintre Statele Unite și Israel?

Cât de gravă este ruptura dintre Statele Unite și Israel?

Cât de gravă este ruptura dintre Statele Unite și Israel?

Cât de gravă este ruptura dintre Statele Unite și Israel?

Friday, 10th May 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Presa internațională comentează amplu răcirea relațiilor dintre Statele Unite și Israel. Totul, în urma anunțului Casei Albe potrivit căruia Washingtonul va bloca orice ajutor militar în cazul în care armata israeliană va desfășura o ofensivă largă la Rafah, în Gaza. Comentatorii de întreabă ce va face Israelul în această situație. Dar ei remarcă și situația complicată în care  se află Joe Biden.

”Linia roșie de la Rafah trasată de Joe Biden schimbă relația SUA-Israel”, titrează Newsweek.

”Declarațiile președintelui au urmat decizia sa de săptămâna trecută de a opri un transport de 3.500 de bombe către Israel, din cauza temerilor că acestea ar putea fi folosite într-un atac la sol în Gaza. Mișcarea a fost puternic criticată de republicani, precum și de unii democrați”.

Potrivit expertului consultat de Newsweek, interviul președintelui „nu a fost cel mai bun moment politic al său”.

„Biden a reușeșit să-și înstrăineze atât aliații interni, cât și adversarii, cu retorica și politicile sale față de Israel. În timp ce stânga crede că nu a făcut suficient pentru a forța guvernul Netanyahu să abordeze preocupările umanitare din Gaza, dreapta acuză acum administrația că a afectat Israelul într-un război pe care nu își poate permite să-l piardă”.

The Washington Post notează că ”ruptura, care a venit inclusiv din afirmația lui Biden că civili au fost uciși de munițiile fabricate din SUA, vine după luni de dezacord între cele două țări cu privire la conduita Israelului în război și după ce negocierile între Israel și Hamas de la Cairo se clatină spre colaps.

Joi, Hamas a declarat că își trimite delegația înapoi la Doha, dar rămâne angajat în schema de încetare a focului. Israelul susține că acordul aprobat de Hamas este diferit de cel aflat inițial pe masă”.

Un consilier politic al lui Netanyahu a declarat pentru Financial Times că armata israeliană are suficientă „capacitate operațională pentru a-și atinge obiectivele de război”, dar că progresul negocierilor pentru ostatici va dicta cursul următoarelor câteva zile.

În acest timp – informează Le Figaro – ”Agenția ONU pentru refugiații palestinieni declară că aproximativ 80.000 de persoane au fugit din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, din 6 mai, când Israelul a ordonat evacuarea palestinienilor care locuiesc în oraș”.

The Guardian consideră că discuțiile din ultimele luni din Statele unite s-au concentrat asupra modului în care utilizarea anumitor muniții de către armata israeliană se îndepărtează de la regulile Pentagonului privind utilizarea unor astfel de arme în mediile urbane puternic populate.

Iar Le Point amintește că premierul israelian Benjamin Netanyahu insistă de luni de zile că este hotărât să lanseze o ofensivă terestră majoră împotriva orașului Rafah, din sudul Fâșiei Gaza. Potrivit acestuia, ultimele batalioane ale Hamas se ascund acolo.

În timp ce, conform publicației Middle East Eye,  ”unii experți militari din Israel sunt pregătiți să spargă rândurile. Generalul-maior de rezervă Yitzhak Barik a scris : „Bibi știe foarte bine că suntem într-o situație de blocaj militar... După ce armata a preluat controlul a 80% din Fâșia Gaza (cu excepția lui Rafah), și-a retras forțele pentru că nu avea altele pentru a le înlocui. Rezultatul a fost că Hamas s-a întors în masă în toate zonele lăsate libere de armata israeliană și a recăpătat controlul asupra lor”.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features