Podchaser Logo
Home
Eurovision: probabil cea mai tensionată ediție din istorie

Eurovision: probabil cea mai tensionată ediție din istorie

Released Monday, 13th May 2024
Good episode? Give it some love!
Eurovision: probabil cea mai tensionată ediție din istorie

Eurovision: probabil cea mai tensionată ediție din istorie

Eurovision: probabil cea mai tensionată ediție din istorie

Eurovision: probabil cea mai tensionată ediție din istorie

Monday, 13th May 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Elveția a câștigat sâmbătă concursul muzical Eurovision, în orașul gazdă suedez Malmö. Presa europeană remarcă tensiunile care au marcat această ediție, în directă legătură cu diviziunile create de războiul din Gaza. Și vorbește despre Nemo, câștigătorul rundei 2024 a celebrului festival.

După cum notează Der Spiegel, pentru o clipă, a părut că întreaga competiție s-ar putea prăbuși:

”Batjocuri, expulzări și antipatie deschisă în arenă, proteste puternice în fața ei - și apoi zvonuri despre un boicot au plutit prin centrul de presă”. A fost, ”poate cel mai tensionat Eurovision din toate timpurile”.

”Prezentat ca o sărbătoare a diversităţii europene, concursul din acest an a fost pus în centrul atenţiei politice cu solicitări ca Israelul să fie exclus din cauza campaniei sale militare din Gaza, declanşată de atacul mortal al Hamas din 7 octombrie în Israel”, informează și Euractiv:

”Triumful lui Nemo la Eurovision a fost al treilea pentru Elveția și primul de când starul canadian Celine Dion a câștigat în 1988.

Urale de bucurie au izbucnit în barurile din centrul Zurichului când a fost anunțat câștigătorul”.

Politico subliniază la rândul său că evenimentul a fost umbrit de protestele față de participarea Israelului la concurs pe fondul campaniei militare în desfășurare în Fâșia Gaza:

”Nemo a triumfat cu „The Code”, o odă pop-rap referitoare la călătoria cântăreței spre îmbrățișarea unei identități non-gen. Croația, care a câștigat votul publicului, a ajuns pe locul al doilea. Participanta israeliană, Eden Golan, a ajuns pe locul cinci după ce a primit un amestec de huiduieli și urale în timp ce cânta pe scena din Malmö”.

”Nimeni”

După cum comentează Le Point, ”Nemo este neclasificabil. Prenumele său este, de asemenea, plin de semnificație, deoarece înseamnă „nimeni” în latină: „Părinții mei au crezut că, dacă aș fi nimeni, aș putea fi orice”, explica el în 2018 pentru revista Schweizer Illustrated.

Dar Nemo nu doar încalcă regulile pe scenă. Cel care locuiește acum în Berlin a devenit non-binar în noiembrie anul trecut. „Nu mă identific ca bărbat sau femeie. Eu sunt doar Nemo. Îmi place să mă gândesc la gen ca la o galaxie””, a spus Nemo, citat de revista franceză.

Euronews a transmis să ”atmosfera a devenit tensionată atunci când participanții au fost informați că steagurile nonbinare au fost interzise să intre în locație – o decizie la care Nemo s-a opus ferm în timpul conferinței de presă care a avut loc după victorie.

Nemo, primul câștigător non-binar din istoria Eurovision, și-a exprimat neîncrederea în această poziție”.

Iar The Guardian comentează că ”Nemo, care se identifică ca non-binar, a intrat în seara finalei în drept al treilea favorit al caselor de pariuri, dar i-a depășit pe favoriți din Croația și Israel, cu o interpretare entuziastă a piesei The Code.

Dar spectacolul muzical a riscat să devină o notă de subsol, după ce concurentul olandez Joost Klein a fost descalificat din marea finală din cauza a ceea ce organizatorii au descris drept un „incident” care a implicat o femeie membru al echipei de producție.

Suspendarea a intensificat o atmosferă deja încărcată politic, deoarece Klein păruse să-și dezvăluie dezacordul cu prezența Israelului la o conferință de presă de joi, susținând vocal un jurnalist care a interpelat-o pe concurenta israeliană, Eden Golan”.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features