Podchaser Logo
Home
Cine este ISIS-K? Și cu ce se deosebește de Statul Islamic?

Cine este ISIS-K? Și cu ce se deosebește de Statul Islamic?

Released Friday, 29th March 2024
Good episode? Give it some love!
Cine este ISIS-K? Și cu ce se deosebește de Statul Islamic?

Cine este ISIS-K? Și cu ce se deosebește de Statul Islamic?

Cine este ISIS-K? Și cu ce se deosebește de Statul Islamic?

Cine este ISIS-K? Și cu ce se deosebește de Statul Islamic?

Friday, 29th March 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

La o săptămână de la atentatul din Moscova, presa internațională își îndreaptă atenția către Statul Islamic din Khorasan(ISIS-K) , organizația care a revendicat lovitura. Cine este această organizație, cum a apărut și ce fel de amenințare reprezintă? Unii comentatori atrag atenția asupra diferențelor dintre această organizație și mai cunoscutul Stat Islamic.

Pakistan, Iran și acum Rusia. Gruparea Stat Islamic din Khorasan, cu sediul în Afganistan, care a revendicat atacul din 22 martie de la Moscova, se opune direct liderilor talibani și vizează din ce în ce mai mult țări străine, explică The New York Times, preluat de Courrier International:

În ultimele luni, ISIS-K a amenințat ambasadele Chinei, Indiei și Iranului în Afganistan. De asemenea, a inundat țara cu propagandă anti-rusă, în care condamnă Kremlinul pentru intervențiile sale în Siria și îi critică pe talibani pentru relațiile lor cu autoritățile ruse, prezentați drept dușmanii neîmpăcați ai afganilor, încă de la invazia sovietică.

Propaganda ISIS-K urmărește, de asemenea, să-i înfățișeze pe talibani drept lași care trădează istoria Afganistanului și religia lor, împrietenindu-se cu foștii lor dușmani.

Aceste discursuri alimentează noi temeri, legate de atacuri comise nu de membrii ISIS-K, ci de fanatici inspirați de propaganda lor. Scopul lor este, de asemenea, să izoleze talibanii de marile puteri precum Rusia, China și Iran, care recent au încercat să se apropie de autoritățile talibane”.

Pentru Le Monde, Tadjikistan, țară din Asia Centrală, este cea mai susceptibilă de infiltrarea Statului Islamic:

Patru cetăţeni tadjici sau de origine tadjică se numără printre presupuşii autori ai atacului de la Sala Crocus, de lângă Moscova. Alături de uzbeci, turkmeni și kârgâzi, aceștia formează o mare parte din membrii Statului Islamic din Khorasan (EI-K), care a revendicat atacul.

O altă observație: strategia sa de recrutare vizează acum indivizii dezamăgiți de talibani și luptători străini. În ultimele douăsprezece luni, filiala ISIS din Afganistan a reușit în special să recruteze militanți din Jamaat Ansarullah, un grup islamist extremist tadjic, care intenționează să răstoarne guvernul din Dușanbe”.

The Conversation notează că Tadjikistanul, o țară fără ieșire la mare, cu10 milioane de locuitori, cuprinsă între Uzbekistan, Afganistan și China, este cea mai săracă dintre fostele republici sovietice. Este cunoscută pentru corupția și represiunea politică, sub pumnul de fier al președintelui Emomali Rahmon, din 1994.

Se estimează că în Rusia trăiesc peste trei milioane de tadjici, aproximativ o treime din totalul populației de etnie tadjică. Cei mai mulți dintre ei dețin statutul precar de „lucrători oaspeți”, având locuri de muncă prost plătite în construcții, piețe comerciale sau chiar în curățarea toaletelor publice.

Dar ISIS-K este la fel cu mai cunoscutul Stat Islamic? Nu chiar – explică Politico:

”În practică, ISIS-K este o operațiune de franciză și se bucură de o autonomie semnificativă din partea conducerii ISIS. Ca în cazul oricărei francize, marca ISIS îi oferă recunoaștere, credibilitate și acces la finanțare și resurse. Dar ambițiile sale globale și ideologice există alături de nemulțumiri și obiective foarte locale, în acest caz, urmărind răsturnarea talibanilor pentru a-și stabili propria versiune a unui stat islamic..

Atacurile din străinătate nu sunt planificate și executate de luptătorii din Afganistan, care sunt preocupați de talibani. Vedem din ce în ce mai mulți jihadiști din Asia Centrală sau actori din străinătate implicați în aceste atacuri”.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features