Podchaser Logo
Home
România și Bulgaria în Schengen, o decizie simbolică

România și Bulgaria în Schengen, o decizie simbolică

Released Monday, 1st April 2024
Good episode? Give it some love!
România și Bulgaria în Schengen, o decizie simbolică

România și Bulgaria în Schengen, o decizie simbolică

România și Bulgaria în Schengen, o decizie simbolică

România și Bulgaria în Schengen, o decizie simbolică

Monday, 1st April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Începând de duminică, România și Bulgaria au intrat în Spațiul Schengen, cu spațiile aerian și maritim. Presa internațională a comentat evenimentul, fără însă a uita să menționeze caracterul simbolic al deciziei, câtă vreme controalele la frontierele terestre se mențin.

După ani de negocieri pentru aderarea la spațiul Schengen, acum există acces gratuit pentru călătorii care sosesc pe calea aerului sau pe mare din ambele țări, informează Le Monde. Cu toate acestea, controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare din cauza opoziției, în principal din partea Austriei, urmare a preocupărilor legate de migrația ilegală.

Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a salutat schimbarea drept un „succes uriaș pentru ambele țări” și un „moment istoric” pentru ceea ce este cea mai mare zonă de călătorie liberă din lume.

Austria s-a opus admiterii României și Bulgariei în zona Schengen la sfârșitul anului 2022, dar a permis aderarea deplină a Croației.

Euronews notează că ministerele de interne de la București și Sofia au anunțat încă din decembrie că unele controale la frontieră vor fi ridicate:

”Călătorii care sosesc pe calea aerului sau pe mare din alte țări din zona Schengen nu vor mai trebui să prezinte pașapoarte la sosire.

Totuși, dacă conduceți sau ajungeți cu trenul sau autobuzul în România și Bulgaria, va trebui să aveți un act de identitate, deoarece regulile care reglementează frontierele terestre nu au fost schimbate. Acest lucru este consecința unui drept de veto exercitat de Austria”.

”O mică revoluție”

După treisprezece ani de așteptare, România și Bulgaria au intrat oficial în spațiul european de liberă circulație duminică, 31 martie, scrie și revista franceză L'Express. E adevărat, doar parțial, din moment ce controalele la frontierele terestre vor fi menținute. Austria este singura țară din Uniunea Europeană care și-a exercitat vetoul, aceasta spunând că se teme de un aflux de solicitanți de azil. Prin urmare, controalele rutiere vor continua,

Măsura are însă o puternică valoare simbolică. Transportatorii rutieri sunt excluși din proces. Așteptarea durează „de la 8 la 16 ore” la granița cu Ungaria, „de la 20 la 30 de ore cu Bulgaria, chiar trei zile în perioadele de vârf, deplânge unul dintre principalele sindicate românești din sector, regretând pierderi financiare colosale.

Aceleași plângeri și de partea bulgară. „Doar 3% din mărfurile bulgare sunt transportate pe calea aerului și pe mare”, spun reprezentanții sectorului.

Potrivit ABC News, reglementările relaxate sunt de așteptat să aibă un impact pozitiv asupra sectorului turismului. Dar membrii Parlamentului European și-au exprimat îngrijorarea cu privire la cozile lungi la frontierele terestre ale UE și impactul pe care îl pot avea asupra comerțului pe piața unică a blocului, precum și asupra sănătății și siguranței șoferilor.

Iar Huffington Post relatează că, pe aeroportul capitalei României, unde majoritatea zborurilor deservesc spațiul Schengen, personalul a fost ocupat toată săptămâna pentru a pregăti această mică revoluție.

Există promisiunea unui număr crescut de controale inopinate, în special asupra minorilor „pentru a-i împiedica să cadă pradă rețelelor de trafic de persoane”, potrivit guvernului. De asemenea, agenții vor fi dislocați pentru „îndrumarea pasagerilor și identificarea celor care ar profita de acest lucru pentru a părăsi ilegal România”.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features