Podchaser Logo
Home
Diferende comerciale UE-China: mașini electrice, panouri solare, eoliene...

Diferende comerciale UE-China: mașini electrice, panouri solare, eoliene...

Released Thursday, 11th April 2024
Good episode? Give it some love!
Diferende comerciale UE-China: mașini electrice, panouri solare, eoliene...

Diferende comerciale UE-China: mașini electrice, panouri solare, eoliene...

Diferende comerciale UE-China: mașini electrice, panouri solare, eoliene...

Diferende comerciale UE-China: mașini electrice, panouri solare, eoliene...

Thursday, 11th April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

După mașini electrice și panouri solare, iată că și turbinele eoliene chinezești intră în atenția Comisiei Europene. O investigație privind subvențiile de care ar beneficia producătorii chinezi a fost anunțată de comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, marți, 9 aprilie. Și nu doar Europa acuză gigantul chinez de concurenţă neloială.

”Pe hârtie, UE vede China ca un partener în lupta împotriva schimbărilor climatice. Dar realitatea comercială spune o altă poveste”, comentează Politico.

”Pe măsură ce Beijingul răspunde cererii interne slabe cu subvenții mari de la stat, iată-l găsind o rețetă perfectă pentru supracapacitate - de la vehicule electrice la panouri solare – câtă vreme Uniunea Europeană pune tranziția ecologică în fruntea agendei sale politice.

Parcuri de turbine eoliene din China se găsesc în cinci țări ale UE – Spania, Grecia, Franța, România și Bulgaria – și vor fi supuse controlului.

China a depășit UE în 2020 ca cel mai mare producător de instalații de energie eoliană și acum reprezintă peste jumătate din turbinele eoliene din lume în funcțiune”.

După cum transmite CNN, ”Comisia Europeană folosește noile competențe în temeiul Regulamentului său privind subvențiile străine, menite să abordeze distorsiunile pieței cauzate de subvențiile guvernelor străine și să se asigure că firmele din UE concurează pe condiții echitabile”.

Citeste siPanourile solare, o nouă filă în dosarul tensiunilor comerciale euro-chineze

Iar Le Figaro notează că turbinele eoliene din China sunt vândute la prețuri cu până la 50% mai mici decât cele ale concurenților europeni, potrivit WindEurope, lobby-ul european al sectorului. Acesta consideră că nu se poate face acest lucru fără subvenții publice neloiale”.

La Tribune amintește că ”subvențiile chineze nu sunt privite negativ doar de UE. Și peste Atlantic, criticile sunt la ordinea zilei. În ultimele săptămâni, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat în mod regulat împotriva subvențiilor uriașe ale guvernului chinez în tehnologii, fie că sunt energie verde, vehicule electrice sau chiar baterii”.

Dispute mai vechi

De altfel, disputele comerciale sunt ceva mai vechi, citim și pe situl televiziunii publice francofone belgiene RTBF.

”Bruxelles a deschis prima investigație la jumătatea lunii februarie, vizând o filială a producătorului chinez de căi ferate CRRC, numărul unu mondial în acest sector.

Pe 3 aprilie, Comisia a anunțat o a doua investigație, vizând două consorții candidate pentru proiectarea, construirea și exploatarea unui parc fotovoltaic în România.

Într-un alt cadru de reglementare, UE a lansat în septembrie o investigație privind subvențiile publice din China pentru automobile electrice”.

Potrivit Financial Times, exporturile chineze de tehnologie ecologică au crescut în ultimele luni pe măsură ce țara își deschide noi fabrici.

”Oficialii chinezi susțin că produsele lor sunt pur și simplu mai bune.

Peng Gang, însărcinat cu afaceri economice și comerciale la ambasada Chinei de la Bruxelles, a menționat că unii din Europa au atribuit succesul companiilor chineze subvențiilor – în timp ce UE oferea în același timp subvenții mari companiilor care se luptau să fie competitive”.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features