Podchaser Logo
Home
Pactul pentru migrație a fost votat. Ce urmează?

Pactul pentru migrație a fost votat. Ce urmează?

Released Friday, 12th April 2024
Good episode? Give it some love!
Pactul pentru migrație a fost votat. Ce urmează?

Pactul pentru migrație a fost votat. Ce urmează?

Pactul pentru migrație a fost votat. Ce urmează?

Pactul pentru migrație a fost votat. Ce urmează?

Friday, 12th April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Presa europeană comentează consecințele aprobării de către Parlamentul European a pactului privind migrația și azilul. Un pas important, dar comentatorii atrag atenția asupra obiecțiilor formulate de la stânga și de la dreapta. Unii consideră că simpla întărire a controalelor la frontiere nu rezolvă problema.

L’Express notează că principalele trei familii politice europene - PPE, Socialiști și Democrați (S&D) și Renew Europe - au susținut în general acest pact, care a stârnit opoziția unei mari părți a extremei drepte, dar și a Verzilor, a stângii radicale și a unor socialiști. Aproximativ 160 de organizații pentru drepturile omului, inclusiv Human Rights Watch, Amnesty International, Comitetul Internațional de Salvare și Oxfam, le-au cerut europarlamentarilor să respingă Pactul, îngrijorându-se de „detenția familiilor cu copii” și de „criminalizarea” migranților.

După cum comentează The Guardian, pactul a suferit atât de multe eșecuri, impasuri și rescrieri, încât atunci când statele membre au anunțat în sfârșit un acord anul trecut, trecerea sa prin parlament părea asigurată.

Cu toate acestea, aceasta, au fost obiecțiile partidelor de extremă-dreapta în plină afirmare, care au simțit că nu este suficient de dur (și, poate, sperau să profite la urnele de vot de haosul actual din jurul migrației, care sperau ei să continue).

Extrema stângă a obiectat și ea, pe motiv că pachetul de 10 proiecte de lege este prea dur, marcând abandonarea valorilor europene de compasiune și demnitate umană, o capitulare în fața extremei drepte și o lovitură majoră pentru drepturile omului”.

În Germania, Stuttgarter Zeitung consideră că ”experiența ultimilor ani ne spune că nu va exista o soluție rapidă, cuprinzătoare și corectă. Dacă Europa dorește să abordeze rădăcina problemei, introducerea unor controale eficiente la frontiere nu va fi suficientă. Țările de tranzit, și mai ales țările de origine ale refugiaților, trebuie să facă parte din concept. ... Un sprijin mai bine direcționat pentru proiectele de dezvoltare poate asigura că oamenii nu trebuie să facă călătoria către Europa.” (Sursa: Eurotopics)

La Stampa deplânge faptul că  „pactul reflectă o abordare care continuă să trateze migrația ca o excepție, o urgență, în loc să o recunoască ca un fenomen structural al timpului nostru. În loc să gestioneze migrația, această abordare preferă să o măture precum praful sub covor”. Ziarul italian crede că actul pune bazele pentru ”legitimarea încălcărilor în curs la frontierele externe ale UE iar statele membre vor avea acum o mână și mai liberă pentru a încălca drepturile omului.”(Sursa: Eurotopics)

Pentru Le Figaro, ”s-a făcut un pas important. Dar reforma va fi pusă în aplicare abia în 2026 și de la sfârșitul acestui an, statele membre vor trebui să-și prezinte planurile naționale Comisiei.

Unii, în est, amenință să prăbușească fragilul edificiu (...) după cum a avertizat premierul polonez, Donald Tusk. Viktor Orban este pe aceeași linie”.

În timp ce publicația poloneză Polityka, citată de Eurotopics, informează că Donald Tusk, ”a produs o surpriză pentru mulți la Bruxelles, chiar dacă declarațiile sale anti-relocare au fost în conformitate cu cele din perioada în care el a fost președinte al Consiliului European.”

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features