Podchaser Logo
Home
Iran-Israel: acțiune încheiată sau primul pas către războiul total?

Iran-Israel: acțiune încheiată sau primul pas către războiul total?

Released Monday, 15th April 2024
Good episode? Give it some love!
Iran-Israel: acțiune încheiată sau primul pas către războiul total?

Iran-Israel: acțiune încheiată sau primul pas către războiul total?

Iran-Israel: acțiune încheiată sau primul pas către războiul total?

Iran-Israel: acțiune încheiată sau primul pas către războiul total?

Monday, 15th April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

La două săptămâni după bombardarea consulatului său din Damasc, Iranul a lansat sute de drone și rachete împotriva Israelului în timpul nopții de sâmbătă spre duminică. Este pentru prima dată când regimul mullahilor efectuează un atac direct împotriva inamicului său israelian. Unii comentatori se tem acum de un „război total”. Pentru alții, Iranul nu ar avea interes să intre într-o confruntare directă cu Israelul.

Iranul atacă Israelul, riscând un război regional, titrează The Economist. De luni de zile au existat speculații cu privire la escaladarea războiului din Gaza într-o conflagrație regională. Acum, israelienii, după o noapte terifiantă, se întreabă dacă a sosit momentul adevărului.

Pentru The Observer, mai presus de toate, acum este nevoie de sânge rece. Dar Netanyahu și aliații săi din coaliția extremistă nu sunt renumiți pentru astfel de calități. Asta face cu atât mai important ca americanii și Marea Britanie să-și folosească toate puterile de persuasiune și toate mijloacele diplomatice disponibile pentru a încerca să modereze reacția Israelului și să oprească alte atacuri ale Iranului.

În timp ce Die Zeit consideră că atacurile iraniene îmbunătățesc, de fapt, situația diplomatică a Israelului. „Atacul a fost o măsură defensivă legitimă în urma acțiunii israeliene de la Damasc și acum „problema poate fi considerată închisă (...) Întrucât pagubele par minore – doar o instalație militară a fost afectată – și nu au fost raportate decese, guvernul israelian are relativ mult spațiu pentru a dezvolta un răspuns”.

”Răspunsul israelian a fost aproape perfect”

Și Politico remarcă faptul că în ciuda afirmațiilor armatei iraniene cum că „și-a atins toate obiectivele”, impactul a fost mic . Aceasta, datorită a doi factori – rezistența și eficiența apărării aeriene a Israelului,(...) și cooperarea extraordinar de strânsă dintre Israel și aliații săi occidentali - Statele Unite, Marea Britanie și Franța.

Citeste siIsrael – Iran: Un război disimulat de zeci de ani care a ieșit acum la suprafață

”Atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului a fost o greșeală strategică de calcul. Poate fi evitat acum războiul total?” - se întreabă The Conversation:

Dacă Iranul a vrut să testeze capacitatea Israelului de a face față unui asalt aerian pe mai multe fronturi, atunci răspunsul israelian a fost aproape perfect.

Răspunsul Iranului la asasinarea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani în 2020, de exemplu, a fost slab.

Regimul iranian este din ce în ce mai preocupat de propria sa stabilitate, confruntându-se cu o economie în declin, după decenii de sancțiuni.

Dar atacul din weekend pare a fi o greșeală gravă a conducerii de la Teheran. SUA și alte țări din Occident s-au adunat rapid pentru a sprijini Israelul. Deși tensiunile dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele american Joe Biden sunt mari din cauza războiului care se desfășoară în Gaza, Washingtonul rămâne ferm și fără echivoc alături de Israel”.

Iar Le Monde comentează că prioritatea nu este Hezbollah, nici apărarea Hamas, nici măcar cauza palestiniană în general. Arsenalul de rachete al gărzilor revoluționare, care poate lovi toate orașele mari israeliene, este acolo pentru a descuraja statul evreu – cu sau fără Statele Unite. Mai precis, a-l descuraja să atace instalațiile nucleare ale Republicii Islamice.

Proiectul nuclear este o garanție a supraviețuirii sale eterne, crede regimul iranian, care nu va risca să angajeze Hezbollah de dragul Hamas, la fel cum nu avea interes să intre în conflict direct cu Israelul”.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features