Podchaser Logo
Home
Gaza aprinde universitățile americane, o provocare pentru Joe Biden

Gaza aprinde universitățile americane, o provocare pentru Joe Biden

Released Friday, 26th April 2024
Good episode? Give it some love!
Gaza aprinde universitățile americane, o provocare pentru Joe Biden

Gaza aprinde universitățile americane, o provocare pentru Joe Biden

Gaza aprinde universitățile americane, o provocare pentru Joe Biden

Gaza aprinde universitățile americane, o provocare pentru Joe Biden

Friday, 26th April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Poliția americană a arestat sute de protestatari în timpul protestelor contra războiului din Gaza. Mișcarea se intensifică în campusurile universitare. O provocare deschisă pentru Joe Biden, cu câteva luni înaintea alegerilor. Iar comentatorii compară evenimentele cu mișcările anti-război din 1968.

”Războiul din Gaza aprinde campusurile universitare americane”, titrează Libération.

”Tensiunea a crescut în universitățile americane în ultimele zile, odată cu ocuparea mai multor campusuri de către studenți pro-palestinieni din întreaga țară și arestarea a numeroși demonstranți”.

După cum relatează The Guardian, ”cele mai multe proteste implică studenți pro-palestinieni, unii dintre ei chiar evrei. Ei cer școlilor lor să taie legăturile financiare cu Israelul și să nu mai coopereze cu companiile pe care le consideră a fi implicate în conflictul brutal din Gaza”.

Le Monde observă că mobilizarea campusurilor americane pentru Gaza se transformă într-o capcană electorală pentru Joe Biden:

”Cu câteva săptămâni înainte de sfârșitul anului universitar, demonstrațiile sunt în creștere în universitățile din toată țara. America este sfâșiată din cauza războiului din Gaza și campusul Universității Columbia, la nord de Manhattan, New York, a devenit epicentrul bătăliei.

Liderii politici din capitala federală Washington sunt invitați acolo în plină campanie electorală. Conflictul ar putea fi devastator pentru Joe Biden, înstrăinându-i atât o parte a tinerilor, cât și o parte a votului evreiesc”.

The Atlantic vorbește despre ”ocupația de stânga care a spart învățământul superior”:

Colegiile de elită culeg acum consecințele promovării unei pedagogii care a distrus idealul postbelic al universității liberale”.

Ziarul italian Corriere della Sera, citat de Eurotopics, face o comparație istorică:

„În 1968 a fost războiul din Vietnam, acum există Gaza. ... Protestele se radicalizează. (....) Indignarea față de tragedia umanitară în curs din Fâșia Gaza merge adesea mână în mână cu sprijinul deschis pentru violența Hamas. (...) Există o altă paralelă: studiile sociologice ale acestei mari revolte a tinerilor au arătat că generația din 1968 a fost prima care a crescut în prosperitate. Astăzi, Generația Z, așa cum se sunt denumiți cei născuți între 1997 și 2012, beneficiază și ea de o prosperitate fără precedent.”

”Campusul vine peste Joe Biden”, titrează The Economist:

”Ca și în 1968, democratul riscă să devină candidatul haosului și al războiului”.

Protestele s-ar putea dovedi periculoase pentru Joe Biden, observă și Zeit Online:

„Protestele din universități sunt punctul culminant al unei nemulțumiri clare față de politica președintelui în Orientul Mijlociu, care se construiește de luni de zile.

Alegătorii tineri, de stânga, sunt deja frustrați că Biden, în vârstă de 81 de ani, vrea să fie din nou președinte. (...) La rândul lor, cetățenii evrei - în mod tradițional, alegători democrați - urmăresc cu atenție cum Biden încearcă să treacă prin criză atât în ceea ce privește politica externă, cât și cea internă. Biden nu își poate permite să piardă niciun grup de alegători dacă vrea să câștige împotriva lui Donald Trump pe 5 noiembrie”, scrie ziarul german.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features