Podchaser Logo
Home
Haos și violență în campusurile americane. Cum vor fi influențate alegerile?

Haos și violență în campusurile americane. Cum vor fi influențate alegerile?

Released Thursday, 2nd May 2024
Good episode? Give it some love!
Haos și violență în campusurile americane. Cum vor fi influențate alegerile?

Haos și violență în campusurile americane. Cum vor fi influențate alegerile?

Haos și violență în campusurile americane. Cum vor fi influențate alegerile?

Haos și violență în campusurile americane. Cum vor fi influențate alegerile?

Thursday, 2nd May 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Poliția din New York a evacuat forțat, marți seara, tabăra pro-palestiniană din campusul Universității Columbia. Forțele de ordine i-au dislocat pe studenții pro-palestinieni care au ocupat Hamilton Hall, o clădire istorică din campusul universitar. Au avut loc zeci de arestări. Presa internațională a relatat cu lux de amănunte evenimentele, în timp ce comentatorii își pun întrebări cu privire la influența evenimentelor asupra campaniei electorale. 

După cum transmite Le Figaro, ”marea și renumita Universitate din Manhattan a fost timp de două săptămâni epicentrul unei mișcări din campusurile americane în sprijinul cauzei palestiniene. 

Poliția din New York a intervenit manu militari marți seara, pentru a-i disloca pe manifestanții care se baricadaseră într-o clădire încă din noaptea precedentă”.

O intervenție a poliției a fost solicitată de administrația universității pentru a „restabili securitatea și ordinea”, transmite The Washington Post

The New York Times precizează, la rândul său, că „președintele universității, Nemat Shafik, a cerut poliției din New York să-și mențină prezența în campus cel puțin până pe 17 mai, pentru a preveni instalarea altor tabere. 

În timp ce în Los Angeles, tensiunile au crescut după ce poliția a sosit marți seară în campusul UCLA, pe fondul ciocnirilor dintre demonstranții pro-palestinieni și contraprotestatari”. 

Los Angeles Times relatează că ”UCLA a anulat cursurile miercuri, la câteva ore după ce violența a izbucnit într-o tabără pro-palestiniană amenajată în campus.

Chiar înainte de miezul nopții, un grup mare de contrademonstranți, purtând ținute negre și măști albe, a sosit în campus și a încercat să dărâme baricadele din jurul taberei. Violențele au avut loc la câteva ore după ce universitatea a declarat că tabăra este ilegală și încalcă politica universității. (...)

Videoclipurile au arătat focuri de artificii declanșate, cel puțin unul fiind aruncat în tabără. Pe parcursul a câteva ore, contrademonstranții au aruncat obiecte în tabără și în cei din interior, izbucnind lupte în mod repetat. Unii au încercat să pătrundă cu forța în tabără, iar partea pro-palestiniană a folosit spray-uri cu piper pentru a se apăra”.

Citeste siZeci de arestări în rândul protestatarilor pro-Palestina la Universitatea Columbia

CNN informează că fostul președinte Donald Trump a descris acțiunea poliției drept „un lucru frumos de urmărit”.

În acest timp, președintele Joe Biden se trezește prins într-o serie de curente politice și diplomatice fără o soluție ușoară.

El se opune fărădelegii și preluării clădirilor campusului și a condamnat ferm cazurile de antisemitism. Dar trebuie să țină cont și de dreptul studenților de a protesta, chiar și atunci când furia este îndreptată asupra politicilor sale față de Israel.

În același timp, el traversează un moment extrem de sensibil al războiului din Gaza, în timp ce oficialii urmăresc o nouă propunere pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas. Planul, dacă va fi acceptat, ar avea ca rezultat o pauză temporară a luptei - un rezultat care, speră unii consilieri Biden, ar putea scădea temperatura de acasă.

Pentru președinte, evenimentele aduc o povară cu șase luni înainte de alegeri. Este un moment rar care pune cererea pentru o conducere prezidențială puternică în contradicție cu empatia, o marcă comercială a personalității sale publice”.

Iar pentru ziarul francez Libération, ”aceste noi demonstrații pro-palestiniene din Statele Unite au reaprins dezbaterea tensionată începută încă din octombrie, între libertatea de exprimare și acuzațiile de antisemitism. Țara are cel mai mare număr de evrei din lume după Israel și milioane de arabo-musulmani americani”.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features