Podchaser Logo
Home
Xi Jinping în Europa: dezbină și cucerește?

Xi Jinping în Europa: dezbină și cucerește?

Released Tuesday, 7th May 2024
Good episode? Give it some love!
Xi Jinping în Europa: dezbină și cucerește?

Xi Jinping în Europa: dezbină și cucerește?

Xi Jinping în Europa: dezbină și cucerește?

Xi Jinping în Europa: dezbină și cucerește?

Tuesday, 7th May 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Președintele chinez Xi Jinping și-a început în Franța turneul său european, care mai cuprinde Serbia și Ungaria. Într-o primă întrevedere cu liderul chinez, alături de Ursula von der Leyen, Macron a pledat pentru ”reguli echitabile” în comerţ și pentru o coordonare în ”crizele majore” din Ucraina şi Orientul Mijlociu. Presa europeană reamintește principalele puncte de divergență între UE și China: de la problemele comerciale, la războiul Rusiei în Ucraina.

Le Figaro a văzut venind în Europa ”un Xi Jinping din ce în ce mai imperial, care a ales Franța pentru a se întoarce în Europa după episodul dureros al Covid. Mult mai mult decât o onoare, aceasta trebuie privită ca o provocare”, consideră ziarul parizian, care costată o agresivitate crescută din partea Chinei.

Aceasta se manifestă ”prin cursa înarmărilor, pretențiile sale în Marea Chinei, prădarea resurselor, activismul internațional al spionilor săi și al poliției sale secrete (...) Europa abia începe să se trezească. Timp de treizeci de ani, a crezut că ar putea alinia China la regulile bunei concurențe; în prezent, observă că Beijingul își subvenționează în mod masiv supracapacitatea industrială înainte de a o arunca la un cost redus pe piața noastră prea primitoare”.

În același context Le Monde notează că, ”amenințată să se vadă prinsă între economiile americană și cea chineză, ajutate masiv de subvenții, Uniunea Europeană a intensificat în ultimele luni investigațiile privind ajutoarele de stat chinezești în mai multe sectoare industriale, în special vehiculele electrice”.

Potrivit Huffington Post, ”din punct de vedere francez, China este singurul actor capabil să influențeze Rusia, ceea ce ar trebui să îi permită să protejeze Ucraina. Parisul speră așadar să determine Beijingul să contribuie la rezolvarea acestui conflict, conform termenilor aleși de Palatul Elysée”.

”Dezbinarea UE este utilă pentru Beijing”

De partea sa, ziarul italian La Stampa crede că Xi vrea să-l folosească pe Macron pentru a submina parteneriatul Europei cu SUA.

„Macron ia în considerare trimiterea de trupe terestre în Ucraina, în timp ce Xi consideră că livrările de arme către Kiev „toarnă benzină pe foc” și consideră că sancțiunile împotriva Moscovei sunt ilegitime. Cu toate acestea, China este mulțumită de apelurile repetate ale președintelui francez pentru autonomia strategică a UE. Xi vrea să se bazeze pe acest lucru pentru a crește potențiale îndoieli în rândul liderilor europeni cu privire la oportunitatea alinierii strategice la politica externă a SUA”. (Sursa: Eurotopics).

Associated Press comentează că, ”pe măsură ce liderii europeni au urmat politici mai protecționiste pentru a limita influența Beijingului și Moscovei pe continent, guvernele liderilor naționaliști conservatori Viktor Orbán din Ungaria și Aleksandar Vučić din Serbia au curtat China, invitând la investiții majore în infrastructură, producție, energie și tehnologie”.

Deutsche Welle observă că ”Xi își începe călătoria în Franța, înainte de a se îndrepta spre Serbia și Ungaria. ”Primirea va fi mai caldă la Belgrad și Budapesta, ambele considerate ca nutrind mai multe simpatii față de Moscova și Beijing”.

Dezbinarea UE este utilă pentru Beijing. După cum explică un expert consultat de publicația germană, „strategia Chinei față de UE timp de 20 de ani a fost întotdeauna să divizeze și să cucerească”

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features