Podchaser Logo
Home
Iran: delicata problemă a succesiunii și mesaje de bucurie din opoziție

Iran: delicata problemă a succesiunii și mesaje de bucurie din opoziție

Released Tuesday, 21st May 2024
Good episode? Give it some love!
Iran: delicata problemă a succesiunii și mesaje de bucurie din opoziție

Iran: delicata problemă a succesiunii și mesaje de bucurie din opoziție

Iran: delicata problemă a succesiunii și mesaje de bucurie din opoziție

Iran: delicata problemă a succesiunii și mesaje de bucurie din opoziție

Tuesday, 21st May 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

Presa internațională analizează consecințele morții președintelui iranian Ebrahim Raisi. Republica islamică trebuie acum să se confrunte cu delicata problemă a succesiunii, nu doar pe linie politică, ci și religioasă. În acest timp, presa de opoziție iraniană, aflată în exil, se face ecoul unor mesaje de bucurie din societatea iraniană, la dispariția înalților demnitari.

Dispariția acestui cleric ultraconservator, în vârstă de 63 de ani, vine într-un moment în care regiunea este supusă unor tensiuni foarte mari, constată Le Monde.

Dar, potrivit expertului citat de Libération, regimul va rămâne în picioare, pentru că șeful este ghidul suprem, Ali Khamenei.

”Problema guvernului rămâne însă supraviețuirea Republicii Islamice. Linia dură, care a câștigat alegerile legislative din martie, va spune că trebuie să fie mai fermă și mai radicală”

După moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi, conducerea de la Teheran a încercat să evite luni orice semn de instabilitate, notează și Frankfurter Allgemeine Zeitung.

”Este posibil ca accidentul să cufunde Republica Islamică într-o criză politică. Din lipsă de alternative, căutarea unui succesor pe termen lung pentru Raisi va fi dificilă”.

O lovitură neliniștitoare

”Moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi a dat o lovitură neliniștitoare politicii țării și ridică întrebări cu privire la succesiunea nu doar a președinției, ci și a celei mai puternice poziții din țară - cea de lider suprem”, notează The Wall Street Journal.

”Conducerea iraniană nu discută niciodată în public despre potențialii succesori, lăsând loc pentru speculații intense”.

”Viitoarele alegeri prezidențiale din Iran vor fi plictisitoare”, anticipează corespondentul BBC:

”Raisi a câștigat președinția în cadrul unei alegeri numite de critici „inginerești”. Consiliul Gardienilor, responsabil cu verificarea candidaților, a descalificat orice potențial concurent.

Având în vedere că Iranul are nevoie de un nou președinte în 50 de zile, același scenariu este probabil să se repete. Cineva loial liderului suprem, ayatollahul Khamenei, va fi calificat să candideze și să câștige într-o alegere plictisitoare.

Mulți cred că liderul suprem, în vârstă de 85 de ani, se pregătește pentru o tranziție lină a puterii după moartea sa, aparent proiectând peisajul politic al Iranului pentru succesiune”.

Presa de opoziție din Iran vorbește despre adevărate mesaje de bucurie la anunțul morții acestor demnitari ai regimului, notează Courrier International, care propune un grupaj pe această temă.

„Ayatollahul execuțiilor”

Deși s-a prezentat în presa oficială drept „un susținător al celor dezavantajați”, Ebrahim Raissi a fost supranumit „Ayatollahul execuțiilor” sau „Ayatollahul masacrului” de către oponenți, explică Radio Farda, cu sediul la Praga.

Potrivit publicației de opoziție Iran International, unii salută „moartea unui grup criminal”, alții vorbesc despre „karma legată de masacrul deținuților politici din anii 1980”. Iar alții cred că demnitarii au plătit prețul pentru „blestemele a mii de familii îndoliate”.

Iran Wire, publică lungi serii de postări pline de umor, de pe rețelele de socializare.

După ce un oficial a plâns că președintele nu a luat prânzul înainte de zborul său, un utilizator a postat sub titlul „Ultimul prânz”, o imagine cu președintele Raisi în prim-plan, inspirată de  Cina cea de Taină, celebrul tablou de Leonardo da Vinci.

În ultimii ani, regimul iranian a atribuit statului evreu numeroase asasinate și explozii din țară. Astfel, unul dintre internauți a reacționat afirmând că pilotul aeronavei era un israelian pe nume... Eli Kopter.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features