Podchaser Logo
Home
Victorie pentru Biden și Johnson, înfrângere pentru Putin și Trump

Victorie pentru Biden și Johnson, înfrângere pentru Putin și Trump

Released Monday, 22nd April 2024
Good episode? Give it some love!
Victorie pentru Biden și Johnson, înfrângere pentru Putin și Trump

Victorie pentru Biden și Johnson, înfrângere pentru Putin și Trump

Victorie pentru Biden și Johnson, înfrângere pentru Putin și Trump

Victorie pentru Biden și Johnson, înfrângere pentru Putin și Trump

Monday, 22nd April 2024
Good episode? Give it some love!
Rate Episode

După lungi și laborioase negocieri, Camera Reprezentanților a votat sâmbătă în favoarea unui plan uriaș de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan, susținut de aleșii din ambele tabere. Potrivit comentatorilor, adoptarea acestor măsuri reprezintă un regres pentru Trump și susținătorii săi din cadrul Partidului Republican.

”Triumf pentru Biden, palmă pentru Putin”, titrează Der Spiegel.

”Ucraina urmează să primească acum noi ajutoare din partea SUA, în timp ce noi livrări de arme sunt deja pregătite de Pentagon”.

După cum relatează The Hill, ”dezbaterea i-a împărțit pe republicanii Camerei, punând față în față tradiționaliștii fideli liniei lui Reagan – care susțin intervenții puternice în străinătate pentru a contracara planurile imperiale ale Rusiei și Chinei – cu un nou brand conservator „America First”. Acesta militează pentru a limita cheltuielile în afara țării și a se concentra, în schimb pe problemele interne, în special criza migranților de la granița de sud”.

Scenele din Cameră ”au reflectat sprijinul larg din Congres pentru continuarea ajutorului către armata ucraineană, pentru a învinge Rusia”, notează The New York Times. În același timp, ”au evidențiat și riscul politic extraordinar” asumat de Mike Johnson. Acesta ”a sfidat aripa anti-intervenționistă a partidului său, care a încercat să contracareze măsura. Cu câteva minute înainte de votul privind asistența pentru Kiev, democrații au început să fluture mici steaguri ucrainene în sală, în timp ce republicanii de dreapta îi admonestau”.

Și The Washington Post vede „o victorie majoră pentru Johnson”, care „a preluat conducerea” într-o „coaliție formată din republicani și democrați mai tradiționali” pentru a adopta legi prioritare. ”Aș trimite mai degrabă muniție în Ucraina decât să-i trimit pe băieții noștri la luptă”, a spus președintele republican spre a-și justifica sprijinul pentru planul de ajutor.

Ziarul francez Libération observă că ”în mijlocul unui an electoral, ajutorul acordat Ucrainei s-a transformat într-un duel între cele două tabere și candidații lor la președinție. Adoptarea pachetului constituie o adevărată victorie politică pentru Joe Biden, care cere acest lucru de luni de zile.

De asemenea, planul de ajutor îl autorizează pe președinte să confiște și să vândă activele rusești pentru a fi utilizate în finanțarea reconstrucției Ucrainei. În urma votului, purtătorul de cuvânt al diplomației ruse a denunțat un ajutor care va exacerba crizele globale și constituie sprijin direct pentru activități teroriste”.

”Trump se dezumflă”, constată The Atlantic.

Nu doar Putin a pierdut la votul Camerei privind ajutorul Ucrainei. Partidul lui Trump s-a revoltat împotriva lui aprobând un text care atinge una dintre problemele cele mai sensibile pentru candidatul republican: „sprijinul său pentru Rusia împotriva Ucrainei”.

„Fisurile” din cadrul Grand Old Party „sunt acum vizibile”. Sâmbătă, „Ucraina a câștigat, Trump a pierdut. Această tendință s-ar putea repeta în anul viitor”, scrie revista.

Show More
Rate

Join Podchaser to...

  • Rate podcasts and episodes
  • Follow podcasts and creators
  • Create podcast and episode lists
  • & much more

Episode Tags

Do you host or manage this podcast?
Claim and edit this page to your liking.
,

Unlock more with Podchaser Pro

  • Audience Insights
  • Contact Information
  • Demographics
  • Charts
  • Sponsor History
  • and More!
Pro Features